A JOSZ Alapszabályának módosítása 2001/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

A JOSZ Alapszabályának módosítása 2001/4


A Jegyzők Országos Szövetsége 2000. november 30-án megválasztott új elnöksége már a decemberi alakuló ülésén napirendre tűzte a szövetség Alapszabályának felülvizsgálatát. Létrehozott erre egy eseti bizottságot, amelynek feladata volt, hogy összegyűjtse és rendszerezze a javaslatokat, majd azokat az elnökség elé terjessze.

 


A javaslatok megismertetésében nagy segítséget nyújtott „A Jegyző” c. folyóirat honlapja, amelyen bárki hozzáférhetett ezekhez.
A beérkezett javaslatokat az elnökség a május 10-i ülésén tárgyalta, majd fogadta el azt a tervezetet, amelyet – a taggyűlést előkészítendő – a JOSZ Választmánya május 30-i ülése elé terjesztett.
A választmányi ülésen lényegében egy javaslat körül bontakozott ki érdemi vita: miután az elnökségnek a tisztújítást követően sem lett tagja fővárosi és megyei jogú városi jegyző, az elnökség mindkét csoportból egy-egy – az általuk delegált – személyt kívánt meghívni az ülésekre, tanácskozási joggal.
Egyes javaslattevők viszont teljes jogkörű elnökségi tagságot szerettek volna, „kooptálással” a megyei jogú és fővárosi jegyzők képviselői részére.
A választmányi ülésen ugyan az elnökség javaslata kapott – jelentős – többséget, de a taggyűlésen újra felmerült a kooptálás gondolata. Volt, aki azt is kifogásolta, hogy miért csak az Interneten volt hozzáférhető a javasolt alapszabályi szöveg, miért nem került papíron kiküldésre a küldötteknek.
A „jogelméleti okfejtéseket” végül ésszerű kompromisszum zárta le: a taggyűlés elfogadta a Választmány által javasolt módosításokat azzal, hogy a következő taggyűlésre lehetőséget ad az elnökség a jelenlegi kisebbségi vélemények alapos megismerésére és megvitatására, és ha szükséges, akkor a módosításra is.
Addig is a jelenleg hatályos JOSZ Alapszabály a www.jegyzo.hu honlapon olvasható.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu