JESZ -- az interneten a Jogászok Elsô (Országos) Számítástechnikai és Informatikai Egyesületének honlapja 2000/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

JESZ — az interneten a Jogászok Elsô (Országos) Számítástechnikai és Informatikai Egyesületének honlapja 2000/2


Mint jogalkalmazó, szerettem volna egy jogi problémámnak gyorsan utánajárni, amikor ismerôsöm, felhívta a figyelmemet egy rendkívül érdekes és igényes honlapra, a JogNet rendszerére.

 


Ismerek néhány web site-ot, ahol a tételes joganyagokat, akár on-line módon is meg tudom keresni — és mivel nem vagyok jogász, el is tudok bennük rendesen tévedni –, kíváncsi lettem, vajon mivel tud ez az oldal nekem többet nyújtani, mint az eddig megszokottak.
Tapasztalataimat szeretném ezúttal az olvasóval megosztani.
Az elsô kellemes meglepetés akkor ért, amikor a világhálón megtalálva a JESZ honlapját, kiderült számomra, hogy egy olyan újságot "tartok a kezemben” amelyet, ha kinyitok, nem a számomra kibogozhatatlan jogszabályokkal szembesülök, hanem egy olyan információhalmazzal, amely valóban a jogi problémáim megoldásához nyújt segítséget.
A lap egyik szekciója a Magyarországi Jogász Adatbázis, a "Maja”. Ebben az adattárban, ha jogi szolgáltatásra, ügyvédre, közjegyzôre van szükségünk, válogathatunk az adott szakterület neves képviselôi közül, de ha éppen valamilyen témában kutatásokat végzünk, akkor itt megtalálhatjuk azoknak az oktatóknak, hallgatóknak a nevét is, akik már korábban foglalkoztak a kutatott témával.
Az Európai Jogakadémia Jogi Informatika tagozata szekcióban elôadás- és tanulmánytémákat találhatunk (pl. Az elektronikus közigazgatás, Üzlet az EU-ban interneten, Elektronikus demokrácia, Névvédelem, márkavédelem, Versenyjog az interneten stb.).
Ugyanebben a szekcióban megtaláljuk az Európai Unió tagországainak a felsorolását, valamint linkeken keresztül megismerhetjük ezeknek az országoknak a legfontosabb jellemzôit.
Kimerítôen tanulmányozhatjuk továbbá az EU-jogszabályokat, megyénként megismerhetjük a bírói, ügyészi, ügyvédi, közigazgatási és közjegyzôi tanácsadók, valamint néhány informatikai terület tanácsadójának névsorát, továbbá az Európai Jogakadémia Jogi Informatika tagozatának elnökségi névsorát, végül, de nem utolsósorban a Tájékoztatási Központ által biztosított információkat.
A Honlap külön szekciót szentel az EU intézményrendszerének, valamint a NATO-szerzôdésnek és történetének.
A weblapon történô keresgélés közben, a felsoroltakon kívül más, nagyon érdekes és fôleg hasznos információhoz is hozzájuthatunk. Érdemes megnézni, és felfedezôútra indulni! Rábukkanhatunk többek között korabeli térképekre, telefonkönyvekre, szótárakra, állásajánlatokra, közbeszerzési kiírásokra, apróhirdetésekre, különbözô programajánlatokra, de még társkeresô szekcióra is.
Ez a sokszínű információhalmaz a www.webforce.hu/jesz címen található, és egy egyszerű és ingyenes regisztrációs folyamat után, máris birtokba vehetô.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu