KÖEF 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

KÖEF 2008/2


2008. március 26-dikán tartotta meg soron következő ülését a Kormány – Önkormányzatok Egyeztető Fóruma (KÖEF).

 

A KÖEF legutolsóbbi ülésén elhangzott ígéretnek megfelelően a tárca beterjesztette a kormánynak, a parlament pedig már el is fogadta az Áfa rendelkezések módosítását, amely így az önkormányzatok számára kedvező gyakorlatot tesz lehetővé a visszaigénylésekkel kapcsolatban.
A Fórum tagjai napirend előtt elfogadták a KÖEF 2007. évi tevékenységéről szóló jelentést.
A testület meghallgatta a kormánynak az adóterhek csökkentésére és a munkavállalás ösztönzésére tett javaslatait. Az adóterhek csökkentésére három koncepciót ismerhettek meg az ülés résztvevői.
A tájékoztató jellegű napirendi pontok között szerepeltek a közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervek.
A víziközmű törvény előkészítésének helyzete és a villamos energia liberalizációjának önkormányzati vonatkozásai is szóba kerültek az ülésen, ahol az új energia piaci modell működését ismertette a szakértő.
A testület megállapította, hogy az Országos Területrendezési Tervről az egyeztetés az országos önkormányzati érdekszövetségekkel megtörtént. Az országos önkormányzati érdekszövetségek egyetértettek az előterjesztés tartalmával.
Az ülésen Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a KÖEF elnöke számolt be a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság Közszféra Albizottságának március közepén megtartott üléséről. Ez a javaslattevő, tanácsadó testület fogja össze a közszférának az euró bevezetésével kapcsolatos feladatait. Az euró bevezetése a helyi önkormányzatok részéről is komoly felkészülést igényel. Ennek érdekében a miniszter kezdeményezte, hogy az Albizottságba a hét országos önkormányzati érdekszövetség közösen delegáljon egy képviselőt, aki állandó meghívottként vehet részt az üléseken.
A Magyar Önkormányzati Szövetség kérésére a testület nevében Dr. Gémesi György tájékoztatót kért a napokban napvilágot látott pedagógusveréssel kapcsolatosan.
Bajnai Gordon miniszter arról tájékoztatta a testületet, hogy a szerdai kormányülésen az illetékes tárca vezetője bejelentette: szakértői munkabizottságot hozott létre az iskola biztonságával kapcsolatos javaslatok kidolgozására. A testület feladatköre kiterjed a pedagógusok zavartalan és magas színvonalú oktató-nevelő munkájának, a tanár-diák viszony kérdéseinek, az iskolai agresszivitás okainak, az iskolát érő külső negatív hatások kiszűrésére, kezelésére. A szakértői munkabizottság felkérést kapott a szükséges törvényi-jogi környezet, a pedagógiai, a gyermek- és ifjúságpszichológiai problémák áttekintésére is.
A bizottság tagjai elismert társadalomtudósok, biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértők, szakmai és szakszervezeti képviselők. A bizottság munkájában ÖTM, IRM, SzMM egy-egy képviselője, az önkormányzati szövetségek részéről is egy fő részt vehet.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu