A Magyar Közigazgatási Társaság Vas megyében 2011/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Önkormányzat

A Magyar Közigazgatási Társaság Vas megyében 2011/2



 

A közigazgatásban dolgozó szakemberek, hasonlóan más munkaterületeken dolgozókhoz, mindig is igényelték a szakmai, szervezeti összetartozást. Ennek az igénynek több mozgatórugója is van. Az egyik, olyan műhelyek létezzenek a szerteágazó közigazgatáson belül, ahol az azonos szakterület művelői kicserélhetik tapasztalataikat, kidolgozhatnak hatékony módszereket, rendszereket, tudományos igényességgel kutathatják választott témájukat, s mindezt megismertessék másokkal is.

 

A következő igény, a szakmai érdekképviselet, amely nem azonos a szakszervezetek által végzett tevékenységgel. A szakmai érdekképviselet keretében elsősorban a közigazgatást, a közigazgatásban dolgozókat érintő jogszabály előkészítő tevékenységben való közreműködést kívánjuk megvalósítani. Az e körbe tartozó másik nagy terület a Szakmai Etikai Kódex kidolgozása, megismertetése, elfogadtatása.
Igénylik a közigazgatásban dolgozó kormányhivatalnokok, köztisztviselők azt is, hogy kötetlen formában társasági kapcsolatokat alakítsanak ki egymással, a környezetükben élőkkel, a munka keretein kívül is.


A Magyar Közigazgatási Társaság ezeknek az igényeknek kíván megfelelni.


Megyénkben viszonylag későn, 2006-ban hoztuk létre a Magyar Közigazgatási Kar Vas megyei Tagozatát. A tagozat vezetőjévé dr. Tömböly Tamást, a szakmában és a közéletben egyaránt elismert kollégát választottuk, aki a Vas megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjeként dolgozott. A Kar hosszas viszontagságok után megszűnt, így ismét szakmai szervezet nélkül maradtunk. A Magyar Közigazgatási Társaság létrehozását örömmel üdvözöltük, és a Vas Megyei Tagozat is megalakult. A tagozat vezetőjévé, munkájának elismeréseként dr. Tömböly Tamást választottuk, aki 2009-ben bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a tisztséget.


2010 novemberében választottuk meg a Tagozat új elnökségét, melynek tagjai, Popovicsné dr. Tisza Edit, a Vas megyei Kormányhivatal igazgatója, Lénárt Balázs, a Magyar Államkincstár kormányhivatalnoka. A tagozat vezetőjének feladataival e sorok íróját tisztelték meg a kollégák. Munkahelyem Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, ahol az Igazgatási osztályt vezetem.


A Tagozat önálló jogi személyiséggel, és bankszámlával rendelkezik, amely elősegíti céljai megvalósítását.


A Vas megyei Tagozat tevékenysége az elmúlt néhány évben nem nevezhető látványosnak, de tagjaink szempontjait figyelembe véve nem is elhanyagolható. 2008 novemberében indult az a sorozat, melynek keretében több helyszínen, így Hévízen, Pécsett, Miskolcon, Budapesten, valamint Győrben rendezett szakmai konferenciát a Magyar Közigazgatási Társaság, a megyei tagozatok szervezésével. Az első rendezvényen Hévízen, a Zala megyei tagozattal közösen vettünk részt a szervező munkában is.
2009-ben és 2011-ben a Vasi Jegyzők Klubja Egyesülettel és SzMJV Polgármesteri Hivatalával közösen rendeztük meg a Köztisztviselők Bálját. A 2010. évi rendezvényt nem sikerült megtartani, mivel tagjaink, hasonlóan a köztisztviselők többségéhez ezidő tájt meglehetősen depresszív állapotban voltak, s lekötötte őket a választások megszervezésének, lebonyolításának feladata is.


A 2011. évi bál azonban jól sikerült, kellemes hangulatú rendezvény volt, ahol úgy váltunk el egymástól, jövőre is megtartjuk a Bálunkat.


A közigazgatásban mindig a munka az első. A Vas megyei Tagozat az elkövetkező évekre most alakítja ki terveit. Az igények nem változtak, ám ez nem jelentett csökkenést. Terveink között szerepel, olyan kisebb csoportok, műhelyek létrehozása, amely az azonos területen dolgozókat tömöríti. Ilyen területek, a gyermek és ifjúság védelem, település szervezés, település üzemeltetés, költségvetési gazdálkodás, hatósági igazgatás, önkormányzati jogalkotás,  szociális igazgatás, adóigazgatás, intézmény fenntartás, kistérségi igazgatás, stb. Jelenleg is létezik egy már kialakult kör, az egyes szakterületeken belül, ahol információ csere, probléma megoldó „szolgáltatás” zajlik. Ezt szeretnénk szervezettebbé, rendszeresebbé tenni és nagyobb nyilvánosságot biztosítani, szakmai körökben.
Célunk továbbá, együttműködési megállapodás kötése más szakmai szervezetekkel, elsőként a Vas megyei Jegyzők Klubjának Egyesületével. Szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani más megyei tagozatokkal is.


Meggyőződésünk, hogy az összefogás eredményeként munkánk szakmai megismertetését, elismertetését jobban előmozdíthatjuk.


Tervezzük önálló honlap létrehozását, amelynek segítségével gyorsabbá tehetjük az egymással való kommunikációt, és közzé tehetjük az általunk készített anyagokat is.


A közigazgatás átalakítása, újjászervezése jelenleg az egyik legfontosabb, mindannyiunkat foglalkoztató kérdés. Tevékenységünkkel szeretnénk szakmai hátteret biztosítani a közigazgatásban dolgozó kollégáknak, hogy az új kihívásoknak megfelelhessenek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu