Jegyzők Országos Szövetsége – Tisztújítás Gödöllő, 2011. május 31. 2011/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Önkormányzat

Jegyzők Országos Szövetsége – Tisztújítás Gödöllő, 2011. május 31. 2011/3



Dr. Bálint József elnök, a tisztújítás előtt, tájékoztatást adott a Jegyzők Országos Szövetsége 2011. január. 26. – 2011. május 31. között végzett munkájáról. A 2011. január 26-ig eltelt 5 évről a januári küldöttgyűlésen már beszámolt, a beszámoló a Jegyző és Közigazgatás című szaklapban már megjelent.

A küldöttgyűlés az – alapszabályában meghatározott időtartamra – Dr. Nánási Évát Gödöllő város címzetes főjegyzőjét választotta meg a Jegyzők Országos Szövetségének Elnökévé, a nyugállományba vonult dr. Bálint József Kalocsa város címzetes főjegyzője helyett.

 

A beszámolási időszakban leglényegesebb dolgokat emeltem ki.


•  Az első jelentősebb feladatunk az egyablakos ügyintézés lehetőségének kidolgozása volt. A Hajdú-Bihar megyeiek koordinálták ezt a feladatot. Mi szakmailag segítettünk Szűcsné Sebestyén Irénnek.
•  A másik nagyobb feladatunk a zenés-táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételére szóló kormány-előterjesztésben való részvétel, illetve ennek folyamatos tárgyalása a belügyminisztériummal. Ezek a tárgyalások kisebb-nagyobb eredménnyel zárultak. Mi részben egyetértettünk abban, hogy szigorítani kell. Július 1-től meg fogják lazítani a törvényt, az ilyen egységes szabályzást minden nemű táncos rendezvényre nem lehet kiszabni. A biztonságnál kiemeltük, hogy az ellenőrzés mindenféleképpen problematikus a jövőben is.


• Kaptunk egy támadást is, hogy a JOSZ mit csinál, amikor a köztisztviselői törvény változásánál nem hallatja a nevét. A minisztériumoknál tiltakoztunk. A keresetlevelet az Alkotmánybíróságra adtuk be 2011. január 31-én, amit a honlapra fel is tettünk. Hatalmas sikerrel jártunk, de a kormány kitartó, és még hátrányosabb szabályt hoztak be. Most ott tartunk, hogy indoklással, de bizalomvesztés jogcímmel lehet elküldeni a köztisztviselőt.


• A belügyminisztérium kért fel bennünket az Ötv-hez, a jegyzők feladat és hatáskörének a felülvizsgálatára. Ez egy 44 oldalas anyag lett. Az a kérdés, hogy a járási szintre milyen feladatokat tesznek át. Az állam mindent maga alá akar rendelni és nem fogja a hatásköröket elengedni.
• Együttműködési megállapodást kötöttünk az Önkormányzati Országos Informatikai Adatgyűjtés céljából. Részben már kaptunk anyagokat a népszámlálással kapcsolatosan. A JOSZ-t meg fogják keresni és természetesen együtt kell működnünk.


• Az önkormányzati ASP rendszernek az egyeztetésén vettünk részt dr.Vincze Ferenc képviseletével. Ha többet tudunk róla, akkor a honlapon lesz lehetőségünk arra, hogy kifejtsük a véleményünket.
• Feladat volt a címzetes főjegyzői véleményezések. Most mondom, hogy senkié sem felelt meg a jogszabályi feltételeknek, és mégpedig azért, mert nem olvasták el a BM rendeletet a felterjesztők. Mi úgy vettük, hogy mindenki megfelelt. Erről nem tettünk említést se a Kormányhivataloknak, se a Minisztériumnak, mert csak a megyei önkormányzat terjeszthet fel. Elfelejtették módosítani a jogszabályt.


• Vizsoly községben befejeztük a vizsgálatokat, amiket felvállaltunk. Ez egy nagy munka volt, több mint 12 millió forintért, amit sikerrel teljesítettünk határidőre. Átestünk egy NFÜ ellenőrzésen is, a mi oldalunkat rendben találták. Sajnos nincs reményünk, hogy még egyszer egy ilyen munkához hozzájussunk.


• Részt vettünk a Szlovák Jegyző Konferencián. Bejelentem, hogy szeptemberre meghívtuk őket, amikor a JOSZ konferenciája KÖZSZÖV-vel közösen lesz. Ezen az rendezvényen, már az új elnökség fog velük tárgyalni.


• Jogszabály egyeztetéseket végzünk egyes kormányrendeleteknél. Legutóbb az állatrendeletről, igény van a minisztériumok részéről, ilyen tevékenységekre. Egyeztető lapot szoktak küldeni, de én még nem találkoztam a mi konkrét javaslatainkkal a rendeletek szövegében.


• A további nagy munkánk volt a választási jogszabályok felülvizsgálata az OVI részére. Ezt az anyagot határidőre megküldtük, és kaptam egy olyan értesítést, hogy további egyeztetésre a JOSZ-t be fogják hívni. Ez a feladat adott lesz az elnökségnek. Nekem az a javaslatom, hogy alakítsunk ki erre egy bizottságot, aminek a tagjai, már beleásták magukat a választási joganyagba.


• A Cseh Jegyző Konferencián vettünk részt. Ők is a centralizáció felé haladnak, de nem olyan gyors ütemben, mint mi.


• A következő feladat a Ket. felülvizsgálata volt. Köszönöm szépen mindenkinek, aki segített a munkálatokban. Szép számban kaptam hozzá anyagokat. Sok minden párhuzamos volt, amit egybe is dolgoztam és továbbküldtem az illetékes minisztériumnak.


• 2011-ben a JOSZ elsőször és utoljára szervez egy tanulmányutat. Ennek a résztvevői főleg a választmányi tagok, és azok, akik tettek a JOSZ-ért. A létszám behatárolt volt a pénzügyi lehetőségeink szerint.


Tisztújítás


A küldöttgyűlés az – alapszabályában meghatározott időtartamra – Dr. Nánási Évát Gödöllő város címzetes főjegyzőjét választotta meg a Jegyzők Országos Szövetségének Elnökévé, a nyugállományba vonult dr. Bálint József Kalocsa város címzetes főjegyzője helyett.


A küldöttgyűlés a lebonyolított titkos szavazás eredménye alapján – az alapszabályban meghatározott időre – a következő személyeket választotta meg


Elnökség tagjai:


Dr. Komáromi Éva


Dr. Kiss Pál


Kövér János


Dr. Schutzbach Ferenc


Wiktoráné Németh Klára


Dr. Éliás Tünde


Taár Izabella


Soltész Attila


A küldöttgyűlés a lebonyolított titkos szavazás eredménye alapján – az alapszabályban meghatározott időre – a következő tagokat választotta meg a bizottságaiba.


A Közigazgatási- Fejlesztési Bizottság tagjai:


Dr. Molnár Ildikó


Dr. Farkas Edit


Nagyné Simon Margit

Dr. Göndöc András


Dr. Bárdos László


Az Érdekvédelmi Bizottság tagjai:


Dr. Diósgyőri Gitta


Dr. Tóthné Dr. Sass Mónika


Illésné Dr. Karsai Krisztina


Dr. Tanner János


Dr. Schindler Andrea


Számvizsgáló Bizottság tagjai:


Dr. Bálint Ildikó


Révész Viola


Kovács Péter


Borsodi Tamás


Bagócsi Károly


Etikai- Fegyelmi bizottság tagjai:


Dr. Szelenczi Gabriella


Kovácsné Rutkai Katalin


Takács Lászlóné


Skoda Ferenc


Dr. Deli Ferencné


Hivatal- fejlesztési és Informatikai bizottság tagjai:


Dr. Simai Zoltán


Dr. Orbán László


Dr. Vincze Ferenc


Dr. Bene Magdolna


Dr. Drávainé dr. Brezóczki Erika


Gratulálunk az új tisztségviselőknek, és bizottsági tagoknak. Munkájukhoz kitartást és jó egészséget kívánunk!


Dr. Bálint Józsefnek, Kalocsa nyugalmazott címzetes főjegyzőjének köszönjük a Jegyző és Közigazgatás szerkesztőbizöttsági elnökeként végzett munkáját. A szerkesztőbizottság elnöke, a JOSZ elnöke dr. Nánási Éva Gödöllő címzetes főjegyzője. 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu