Mobil TV és közszolgáltatás

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Mobil TV és közszolgáltatás


2008. július 3-4-én tartották Salzburgban a 6. EuroITV konferenciát, a digitális televíziózással kapcsolatban, ahol a közszolgálati, közigazgatási alkalmazások iránt érdeklődtem. Ennek apropóján írtam ezt a rövid tanulmányt, amely az intelligens közigazgatás egyik nagyreményű ICT csatornáját, a mobil televíziót, ill. annak a közigazgatási aspektusait tárgyalja.

 

 

 

„When I´m driving in my car

And that man comes on the radio

And he´s tellin´ me more and more

About some useless information"

(The Rolling Stones 1965: I Can Get No)

 

Mi köze lehet az ezerrel fejlődő mobil televíziónak a közigazgatáshoz, a közszolgáltatáshoz a helyi közösségek, valamint az állampolgárok és a helyhatóság közötti adatáramláshoz?

Az információ-kommunikáció fejlődése során az 1970-as években megjelent video telefon, az 1980-as évek internetes adatátviteli kapcsolata, majd az 1990-es évek mobil telefonja, a 2000-es évek internet protokoll alapú televíziója mind olyan fázisokat képviselnek, amelynek egyenes következménye lesz a következő évtized interaktív mobil televíziója (Jensen, 2008). E konvergencia egyes fázisainak a csúcsra járatása során eddig a mobiltelefon ért át olyan áttörő sikert, amelynek életmódbeli és társadalmi következményeivel is számolni lehetett. Nem csoda hát, ha a mindennapi élet legtöbb területén – így a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban is – megjelent, s ma már önálló tudományterület az m-government, vagyis a mobiltelefon államigazgatási és önkormányzati alkalmazása (Budai-Sükösd, 2005).

Napjainkban a mobil TV térnyerésében leginkább érdekelt mobilszolgáltatók illetékesei rendre úgy nyilatkoznak, hogy kulcsfontosságú valamilyen új tartalom megjelenése és elterjedése. Az aránylag kis kijelző felület, a limitált audiovizuális teljesítmény, a kézben tartás igénye egyfelől versenyképtelenné teszik a mobilt a hagyományos, ill. a digitális televízióval szemben. Másfelől viszont, a bárhol és bármikor használhatóság, a szélessávú mobil-Internet elérési lehetőség és egy új típusú, igen rövid (egy-két perces) tartalmi egységekből felépülő tartalom a mobil TV malmára hajtja a vizet (Vangenck, 2008). Ilyen tartalom lehet például a rövid leckékre bontott interaktív nyelvtanulási lehetőség, vagy aktuális üzleti információk, promóciós videók lekérdezése, ahogy egy japán, ingázók között végzett felmérés erre rámutat (Miyauchi, 2008). Egy írországi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a mobil TV-vel szembeni társadalmi elvárás a kétirányú kommunikációt, ill. annak a lehetőségét erősen preferálja; mégpedig úgy, hogy az audiovizuális (videó) és a szöveges tartalmakat kombinálja az új, speciálisan mobil TV-re szabott tartalommal (Reponen, 2008).

Jelen írás témájából nyilvánvaló, hogy a javasolt, speciális, új (videó és szöveges) mobiltartalom közszolgálati, közigazgatási, ill. a helyi közösségek érdeklődésére számot tartó, tehát közérdekű lesz. Mielőtt azonban erre néhány konkrét példa szerepelne, lássuk a technológiai hátteret.

Az interaktív mobil TV egyik értelmezése az, amikor a szélessávú mobil Internet közvetítésével nézhető a TV – és egyúttal természetesen telefonálási funkciók is rendelkezésre állnak („mobil IpTV"). Azonban ez, az Interneten kívül elsősorban a „hagyományos" TV tartalmakat tudja közvetíteni. Ez a tudásalapú megoldás viszont a 60-70 %-os lakossági penetrációt csak kivételes esetekben haladhatja meg, tehát a mobilnak az Internettel szemben jelentkező fő vonzerejére, az alacsony tudás- és költségigényre nem támaszkodik.

Az interaktív mobil TV másik értelmezésére jó példa az Amuse projekt (Schatz, 2008), ahol a TV (videó) tartalmakat a DVB-H (digital video broadcast handheld) közvetíti, az interaktív (szöveges) tartalmakat pedig a 3G-s UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) hálózat. A kísérleti projekt gyenge pontja jelenleg az, hogy az interaktív, visszirányú jeleket (szöveget) az összes néző látja, és speciális készülékre van szükség hozzá. Tehát – mint jelenleg a legtöbb mobil, ill. interaktív TV projekt – helyi közösségépítési célokra alkalmas.

Létezik-e olyan technológia, amely már most, mindenki számára, mindenhol, minden készüléken elérhető, nem tudás- és költségigényes, letölthető videó és interaktív szöveges tartalmakat egyaránt kezelni tud? Nem született volna meg ez a cikk, ha a válasz nemleges volna. A videó tartalom letöltését és lejátszását egy WAP (Wireless Application Protocoll) szerveren keresztül egy RTS (Real Time Streaming) link segítségével a telefonunk média-player funkciója végzi el. Az interaktív szöveges tartalmat pedig egy SMS elküldésével és egy push WAP link fogadásával lehet realizálni – a célzott szolgáltatóhoz, önkormányzathoz, közösséghez címezve, és vica versa.

Az intelligens közigazgatásnak és közszolgáltatásnak egyszerűnek, mindenki által, szaktudás és költséges készülék nélkül, bárhol, bármikor elérhetőnek kell lennie! Mivel manapság a közigazgatáson belül az állampolgárokkal mindennapi kapcsolatban álló önkormányzatok többsége nem rendelkezik sem az infrastruktúrával, sem a fejlesztéshez szükséges anyagi eszközökkel, vagy motivációval, a „klasszikus" Internet alapú, vagy e-közigazgatás elterjedése igen-igen lassan halad – immár egy évtizede. Az ügyfélszolgálat minőségének javítása, ugyanakkor a költséghatékonyság növelése (a költségek csökkentésével) megkívánja az „Interneten túli", új, on-line szolgáltatások, megoldások hadrendbe állítását, elsősorban a kicsi és közepes helyhatósági hivatalokban és közszolgáltatóknál. Ilyen megoldás a most jellemzett mobil TV technológia. Egy európai uniós, nemzetközi önkormányzati kutatási projekt éppen azt mutatta ki, hogy a kis- és közepes önkormányzatok és közszolgáltatók sikerességének a titka az új információ-kommunikációs megoldások minél nagyobb számban történő alkalmazása (Backman, 2008).

A mobil TV új, speciális videó tartalmában elsősorban rövid, közérdekű, az egyes helyi társadalmi csoportok (egyesületek, tulajdonosi csoportok, vállalkozók, nyelvtanulók, fiatalok, kisebbségek stb.) tekintetében érdeklődésre számot tartó információkat kell rendszeresen előállítani. Az ilyen helyi, vagy mikro-regionális tartalmaknak az országos eloszlása Magyarországon vagy a kistérségek (168), vagy a városok (306) vagy akár a polgármesteri hivatalok (1515) számával lehet megegyező. Az ilyen, helyi mobil TV műsorok a cellainformáció alapján, a kapcsolatba lépéskor automatikusan is bejelentkezhetnek, de név szerint is lehívhatók bárhonnan, bármikor.

Míg az előző gondolatmenet egyelőre elképzelés, a mobil TV interaktív szöveges tartalmának közigazgatási alkalmazásában Magyarországon egy-két önkormányzat világszínvonalon áll. Ezek a megoldások a közszolgáltatásoknak is követendő példát mutatnak. A Mobil-közigazgatási Információs Egyesület (Mobile Government Study Group, angol nyelvű honlapja: www.mgsg.org) már két éve közzétette az interaktív televíziózásban és a WAP-ra optimalizált mobiltelefonos kommunikációban rejlő igazgatási lehetőségeket az információ lekéréstől az időpontfoglaláson át, az ügyintézés elindításáig (Tózsa-Budai, 2006). Ezekről részletes alkalmazási útmutató olvasható (mobil ügyintézés címszó alatt) Budaörs, Dunaharaszti, és Békéscsaba hivatalos önkormányzati honlapjain. A vonatkozó kutatásokat a Pannon GSM Távközlési Zrt finanszírozta.

Az interaktív mobil TV – 3G-s mobilon – az internetes oldalakhoz, így az ügyfélkapuhoz is hozzáférést biztosít a jövőben. A mobil Internettel a jövőben sem rendelkező népesség, és jelenleg a különféle társadalmi csoportok legszélesebb keresztmetszete számára pedig az RTS-SMS-WAP technológiára optimalizált, kistérségi és/vagy helyi tartalom jelentheti azt az új, speciális TV műsor tartalmat, amely nem a „nagy TV" csatornáinak kicsinyített mása, és amelyre nem áll a The Rolling Stones bevezetőben idézett, ismert dalszövegének részlete, miszerint „haszontalan információ" ömlik a helyi adásból.

2. kép

3. kép

2008. áprilisában Békéscsaba MJV Önkormányzata elindította az SMS – WAP alapú ügyintézési lehetőséget, amely a mobil TV interaktív, szöveges alkalmazásának igazgatási megvalósítása. Dr. Benedek Mária jegyző asszony ismerteti a rendszert (melynek részletes leírását Vig, 2008 adja). 

 

Szakirodalom:

·     Backman, J. 2008. Beyond Silos. Cross-Boundary Internet Service Portals = Government Finance Review, June.)

  • Budai B.- Sükösd M. 2005. M-kormányzat, m-demokrácia – Akadémiai Kiadó, Budapest
  • Schatz, R. 2008. Amuse 2.0 The Advanced Media Services http://amuse.ftw.at
  • Jensen, J. 2008. Interactive Television, A Brief Media History – Changing Television Environments (6th European Conference, EuroITV Proceedings, Salzburg)
  • Miyauchi, K. et al 2008. Relax, or Study? A Qualitative User Study on the Usage of Mobile TV and Video – Changing Television Environments (6th European Conference, EuroITV Proceedings, Salzburg)
  • Reponen, E. 2008. Live@Dublin Mobile Phone Live Video Group Communication Experiment – Changing Television Environments (6th European Conference, EuroITV Proceedings, Salzburg)
  • Tózsa I. – Budai B. 2006. M-Government T-Government. The Latest Technological Trends in Public Administration – Mobile Government Study Group and E-Government Foundation, Budapest.
  • Vangenck, M. et al 2008. Does Mobile Television Challenge the Dimension of Viewing Television? An Explorative Research on Time, Place and Social Context of the Use of Mobile Television Content – Changing Television Environments (6th European Conference, EuroITV Proceedings, Salzburg)
  • Vig G. 2008. Mobil önkormányzati igazgatás – E-Government Alapítvány, Budapest (megjelenés alatt)

 

Dr. Tózsa István

 

Dr. Tózsa István

tanszékvezető tanár

BCE Közigazgatástudományi Kar

Közigazgatás-szervezési Tanszék

istvan.tozsa@uni-corvinus.hu

 

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu