A kistérségi reform első szakasza 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Kistérség

A kistérségi reform első szakasza 2007/4


Teljessé vált a többcélú kistérségi társulások országos lefedettsége, megalakult a jelenleg lehetséges 166 kistérség közül az utolsóban – a kiskunfélegyházi kistérségben – is a többcélú társulás.

 

 

A kistérségi társulások közmegelégedésre mûködõ rendszere dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter kezdeményezésére jött létre. A kistérségi társulások rendszere a közigazgatási-önkormányzati reform alappillére lett, amely lehetõvé teszi a közigazgatási rendszer mikroszintû fejlesztését.

 

Azok a települések, amelyek többcélú kistérségi társulásnak tagjai, a rendszer létrejötte óta összesen több mint 76 milliárd forint – a településeknek járó támogatáson felüli – többlettámogatásban részesültek.

 

A belügyi, majd önkormányzati és területfejlesztési tárca a rendszer elindítása óta közel 60 milliárd forint többletforrást fordított a kistérségi társulások normatív támogatására, amelybõl oktatási, szociális és egészségügyi közszolgáltatások mûködtetése és fejlesztései valósulhattak meg. A minisztérium további 2 milliárd forintot juttatott kistérségi iskola- és közösségi buszokra, sportpályaépítésre és felújításra.

 

Mindennek eredményeként:

 

  • a szociális alapszolgáltatások területén jelentõsen megnövekedett az intézményi társulások száma, és egyre gyakoribbak a többcélú kistérségi társulások saját fenntartásában mûködõ intézmények. A 2006/2007. tanévben
  • 612 mikrotársulás mûködik óvodafenntartásra, és 9 óvodát tartanak fenn többcélú kistérségi társulások;
  • 2057 település részvételével 659 mikrotársulás alakult általános iskolai alsó tagozat és 2109 település részvételével 666 mikrotársulás alakult felsõ tagozat közös fenntartására; emellett 5 iskolát már maga a többcélú kistérségi társulás tart fenn;
  • a 2007/2008. tanévre tovább fog növekedni a közoktatási együttmûködések száma, illetve több intézmény átvételét tervezik a többcélú kistérségi társulások közvetlen fenntartásába;
  • több mint 100 központi orvosi ügyeletet alakítottak ki, vagy fejlesztettek;
  • közel 140 iskola- és közösségi busz került beszerzése;

 

A területfejlesztési szempontból 95 hátrányos helyzetû kistérség a különbözõ hazai forrásból támogatott pályázatokon (pl. a decentralizált források, EU-önerõalap) kedvezményekben, elõnyökben részesülnek. Az ezen belül 48 leghátrányosabb helyzetûnek minõsülõ kistérség 2006-ban és 2007-ben további közel 15 milliárd forintnyi, a felzárkóztatásukat segítõ támogatáshoz jut. Amint az ismeretes, jelenleg parlamenti szakaszban van a kistérségi lehatárolás módosítása, és várhatóan még az idén új társulások alakulnak, néhány esetben a meglévõk szétválnak, és települések más kistérségekhez átsorolódnak.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu