Tájékoztató az UDITE strasbourgi üléséről 2004/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Tájékoztató az UDITE strasbourgi üléséről 2004/3


2004. március 25-én Strasbourgban az Európa Tanács épületében tartotta ülését a Nemzetközi Jegyzőszövetség (UDITE).

Ennek keretében a szövetség tagjai az ENTO (Képzési szervezetek Európai Hálózata a Helyi és Regionális Hatóságok részére) képzési szemináriumán vettek részt. Az ENTO elnöke, Jean-Marie Martinez az európai helyi és regionális hatóságok szervezetei közötti együttműködés előmozdításáról, a kapacitás növeléséről, valamint az intézményi háttér erősítéséről tartott előadást.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusának alelnöke Yavuz Mildon és titkára, Ulrich Bohner a helyi önkormányzatok és a helyi hatóságok együttműködéséről beszéltek.
A kehli egyetemről Gernot Joerger ismertette az ENTO és az Európa Tanács 1995-re visszanyúló kapcsolatát.

Mildon úr, az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusának alelnöke az Európa Tanács történetét, szerepét és céljait ismertette. Tájékoztatást adott továbbá a 45 tagállam helyi és regionális hatóságai közötti együttműködésről.

Az UDITE elnöke, Soto Valle úr ismertette a tagsággal, hogy elkészült az UDITE céljait, működésének lényegi elemeit bemutató könyv első olvasata francia nyelven. A tervezetet a bizottság átdolgozásra visszaadta.

Tekintettel arra, hogy egyes országok májustól teljes jogú tagjaivá válnak a szövetségnek, valamint a szövetséghez további tagok is csatlakozhatnak, döntés született az UDITE alapszabályának módosítására. Ennek előkészítésére egy 10 főből álló munkacsoport felállításáról született döntés, mely a módosításra irányuló javaslatokat a következő kongresszusra dolgozza ki. A munkacsoport tagjairól későbbi időpontban születik döntés.

A szövetség elnökének a még nem teljes jogú tagokhoz, így felém is irányuló kérdésére elmondtam, hogy készen állunk az UDITE teljes jogú tagjaként tevékenyen részt venni a munkában. Kifejeztem továbbá reményemet a tekintetben, hogy az együttműködés nem csak a JOSZ, de az UDITE, illetve tagjai számára is hasznos és eredményes lesz.  


A szövetség döntött arról, hogy VII. kongresszusát 2004. szeptember végén Brüsszelben tartja. A program 23-án egy hivatalos megnyitóval kezdődik. Szeptember 24-én délelőtt az UDITE elnöke, valamint Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke tartanak beszédet.  A tervezett témák között szerepel többek között: a közszolgáltatások és a helyi önkormányzatok menedzselésének minősége.
A délután folyamán – workshopok keretében – a CAF rendszer értékelésére, a fogyasztók és a közszolgáltatások kapcsolatának elemzésére kerül sor.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu