Megújult az Európa portál

A közigazgatás szakmai fóruma

Európai Unió / Hírek

Megújult az Európa portál


Megújult formában érhető el az Európai Unió központi honlapja. A mostani megújult látvány és menürendszer két év felülvizsgálatának gyümölcse. Az Európai Bizottság bízik benne, hogy az EU új portálja rendszerezettsége által megkönnyíti az információ után kutató állampolgárok dolgát.
A Bizottság azért vágott bele a honlap megújításába, mert az szerintük túl sok információt tartalmazott, így az érdeklődők rövid időn belül elvesztek az óriási adathalmazban.

A Kommunikációs Főigazgatóság (DG COMM) munkatársai ezért 2008-ban megbízták az Ernst & Young céget, hogy értékelje, teljesíti-e az Europa portál azokat a követelményeket, melyeket a Bizottság internetes stratégiájában lefektetett. A tanácsadók szerint a weboldal „túl rendszertelen és túl komplex felépítésű” ahhoz, hogy valaki könnyen eligazodjon rajta, vagyis összességében a Bizottság „nem tudja egyértelműen megcélozni” a tervezett célközönségét.

Az átfogó újjászervezési folyamatot követően a Bizottság egyszerűsítette a honlap látványvilágát, és hat fő témakör köré építette fel a struktúrát, melyekkel a felhasználók igényeire kívánnak válaszolni.

A tájékozódást megkönnyítendő a navigációs menü mindegyik oldalon látható lesz, hogy a honlap látogatói online barangolásaik során ne tévedjenek el. Az EUROPA logóra kattintva a portál bármelyik oldaláról gyorsan vissza lehet jutni a kezdőlapra. Ezen túlmenően angol, francia és német nyelven navigációs súgó áll majd a felhasználók rendelkezésére.

Egy, az Európai Bizottsággal együtt dolgozó internetes szakember az EurActivnak elmondta, „a legfőbb cél, hogy az oldal minél inkább felhasználó-batár legyen, vagyis, hogy a fókusz ne azokra az információkra helyeződjön, melyet az egyes főigazgatóságok fontosnak tartanak, hanem, amelyet a látogatók keresnek. Ezeket az adatokat sokkal könnyebben elérhető helyre is helyeztük”.

Az első fázisban ezek az elképzelések a Kommunikációs Főigazgatóság honlapján érvényesülnek majd. A szakértő szerint a főigazgatóság azt reméli, hogy „más főigazgatóságok is követik példájukat, és fejleszteni kezdik saját honlapjukat.

 

Háttér

Az Európa portál (http://europa.eu), mely több mint hat millió oldalból áll, egyike a világ legnagyobb webhelyeinek. Az EU hivatalos honlapja amellett, hogy tájékoztatást ad az uniós intézményekről és jogszabályokról, számos más kérdésben is hasznos tudnivalókkal szolgál: gyakorlati tanácsokkal segíti például a más uniós tagországba költöző polgárokat, és ismerteti, milyen forrásszerzési lehetőségek állnak az érdeklődők rendelkezésére. A honlap arról is áttekintést ad, kinek és hogyan szolgálják javát az unió által hozott intézkedések.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu