Modern, gazdaságos és hatékony felújítás középületekhez, kórházakhoz, szállodákhoz és irodaházakhoz

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Modern, gazdaságos és hatékony felújítás középületekhez, kórházakhoz, szállodákhoz és irodaházakhoz


klebelsberg.jpg

Bár az építkezések száma csökken, ennek ellenére, vagy éppen a kiélesedő versenynek köszönhetően az építőipari fejlesztések kínálta lehetőségek, innovációk száma folyamatosan növekszik. A bővülő lehetőségekkel az energiatakarékossági, tűzvédelmi, biztonsági, funkcionális, statikai és esztétikai igények is változnak; nem könnyű tehát a választás az építtetők, felújítók számára. Számos munkálathoz, így az emeletráépítéssel, térelválasztással járó bővítésekhez, felújításokhoz; többletterhelésre alkalmatlan épületekhez, a nettó alapterület növeléséhez, nagyobb hőszigetelési teljesítményhez és szűkös határidős projektekhez is a Lindab Construline falvázrendszere nyújthatja a legmegfelelőbb megoldást.

Az építészek, mérnökök számára megkönnyíti a döntést, ha gyors, költséghatékony, rugalmas megoldást választhatnak felújítási projektjeikhez. További előnyt jelent, ha a gyártó már a tervezéskor részletes információkkal szolgálja ki a megrendelőt.

A Klebelsberg Kunó Iskola épületének bővítési feladatát a Cannelura építész- és statikus tervezőiroda kapta meg, amelynek során az egyszintes épület alapterületét emeletráépítéssel kellett növelni. A hagyományos módszerek, így a téglafalas, nehézfödémes megoldások nem jöhettek szóba, mivel az iskola alapozása csak a könnyűszerkezetes elemeket bírta el megerősítés nélkül. Tűzvédelmi okokból favázas könnyűszerkezetes rendszereket sem lehetett alkalmazni a bővítés során.

Pallós Béla, a Cannelura építész-statikus tervezője – két évtizedes pozitív tapasztalatai alapján – a Lindab rendszert választotta az iskola emeletráépítési munkálataihoz. Az építész elmondta, hogy más gyártóval nem tapasztalt olyan profi együttműködést, mint a Lindabbal: a Klebelsberg épület bővítése kapcsán is rendkívüli gyorsasággal, rugalmassággal, segítőkészséggel könnyítette meg a munkákat a gyártó.

Az iskolabővítési projekt speciális esetnek bizonyult. Bár az alaprajzot felmérték a bontási munkálatok előtt, de ezek befejeztével célszerűnek tűnt egy utólagos, átlózásokkal történő ellenőrző mérés is. Az utóellenőrzés során a Cannelura Kft. munkatársai szögeltéréseket tapasztaltak, amelyek előregyártott rúdszerkezetek esetében az építkezésekkor illesztési problémákat okozhatnak. Ezeket az eltéréseket már a gyártás megkezdése előtt korrigálták, így a megvalósítás során ez nem okozott problémát. Ügyelniük kellett az ideiglenes merevítésekre is, ugyanis az építés során a falak és födémek alkotta dobozszerkezet eldeformálódását figyelték meg.  A dübelezett racsnis feszítőrendszerrel való visszahúzás centiméterről centiméterre húzta helyére a szerkezetet. A végleges merevítést az OSB lemezek adták meg.

A könnyűszerkezetes profilokat a Lindab biatorbágyi üzemében számítógép által vezérelt hengersoron gyártották. A hideghengereléses technológiának és a számítógépes vezérlésnek köszönhetően igen pontos geometriájú, egyedi termékeket tudnak szállítani az üzemből rövid időn belül. Mindez nem csak a megvalósítási időt rövidíti le, de a szerelés pontosságában is nagy jelentőséggel bír.

falszerk.jpg

A könnyűszerkezetes falszerkezet előnyei a tervezés és kivitelezés során is megmutatkoztak. A hagyományos építési módszerekkel szemben lényegesen gyorsabban haladtak a munkálatok, és a könnyű használhatóság is segítette a folyamatokat. E technológia alkalmazásával – a projekt speciális körülményei ellenére – az építésziroda könnyen elvégezhette a ráépítési munkálatokat, amely az önkormányzat elvárásainak funkcionális, anyagi és esztétikai szempontokból is megfelelt.

E sikeres projekt is azt mutatja, hogy a Lindab falrendszer műszaki és gazdasági előnyei a középületek esetében is jól kiaknázhatók. Az iskola bővítése mellett a könnyűszerkezetes falszerkezetek kiváló megoldást nyújtanak irodaházak, szállodák, hotelek, kórházak építésére, bővítésére. Az építész-statikus tervező a multifunkcionalitása miatt is a Lindab könnyűszerkezetes építési rendszert javasolja. Egy-, illetve kétszintes épületek esetében a Construline falrendszer külső és belső teherhordó fal szerepét töltheti be. A többszintes, önálló (acél vagy vasbeton) vázszerkezettel rendelkező épületekben vázkitöltő, vagy belső térelválasztó falként használhatók a falvázrendszerek.

Az iskola emeletráépítéséhez alkalmazott acélszerkezetes rendszerben a tartóelemeket – a hővezetési képesség csökkentése, és ezáltal a hőszigetelő képesség növelése miatt – perforált gerincű szelvények, alsó és felső vezetősínek adják. Kötőelemként – a kapcsolatok kialakítására – önfúró csavarokat, merevítőket és kapcsoló L-acélokat használnak. A nagyszilárdságú, tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülő elemeket magas teherbíró képesség, mechanikai szilárdság, alacsony fajlagos tömeg és kiváló tűzbiztonság jellemzi – ezen tulajdonságok mindegyikére szükség volt a speciális projekt esetében. A környezettudatos építész az egyre jobb U-értékek elérése miatt is a Lindab vázas falszerkezeteket tartja a legjobb megoldásnak, mivel azok jobb hőszigetelő képesség mellett egyre előnyösebb ár-érték arányt mutatnak, és a többféle rétegterv közül minden esetben kiválasztható az optimális megoldás. A falvázrendszerek kétoldali felületvédelme az acél korrózió elleni védelmét garantálja, így majd 200 évre becsülhető az iskola emeletráépítésének tartóssága.

falszerkezet.jpg

A Construline rendszer és megoldások a legváltozatosabb funkciójú és környezeti terhelésű ipari csarnokok megvalósítása mellett családi házak felújítására, bővítésére is alkalmasak. Pallós Béla a könnyűszerkezetes Lindab rendszert emeletráépítésekhez, tetőtér-beépítésekhez egyaránt ajánlja. A tervező szerint a tetőtér Lindab rendszerből történő kialakításakor a hagyományos faszerkezetes építési megoldásokkal szemben nagyobbá válik annak használati biztonsága, így a tetőtér kevésbé lesz érzékeny a repedésekre. További előnyként hangsúlyozza még, hogy emeletráépítés esetén kevesebb többletterhet jelent e falvázrendszer alkalmazása a hagyományos építési módokkal szemben, valamint az alkalmazásához nem kell víz, nem kell megvárni a kötési időket, így az építési idő lerövidül. Ez egyrészt kevesebb munkaóra megfizetését jelenti a beruházó számára, másrészt hamarabb megtérülhet a befektetés, és az épület korábban használatba vehető.

A Klebelsberg Kunó Iskola emeletráépítéses bővítése is egyértelműen illusztrálja a következőket: a kis önsúly, a rövidebb szerelési idő, a precíz szerelést elősegítő pontos geometriájú elemek és a rendkívüli körülmények esetén is alkalmazható termékek miatt indokoltan választják az építtetők, felújítók, beruházók a Lindab vázas könnyűszerkezeteket. Ezek mellett a költségkímélőbb szállítás, az elérhető nagyobb nettó alapterületből származó gazdasági előnyök, a gyorsabb megtérülés miatt is a Lindab acél falvázas könnyűszerkezetes megoldásai nyújtják a gazdaságosabb, kézenfekvőbb és valóban időhatékony egyedi rendszereket.

Referenciáka fenti projektről és a Lindab falvázrendszer műszaki részleteiről, továbbá a kutató elemzésről és a kalkulátorról további részletek a www.lindab.hu és a lindab.hu/tervezoiportal oldalon.

 

iskolabovites.jpg 

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu