A bíróságra kerülnek a választási kifogások

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

A bíróságra kerülnek a választási kifogások


Ezekben a napokban kerülnek az ítélőtáblák elé a területi választási bizottságok határozatait megtámadó bírósági felülvizsgálati kérelmek.

Az ítélőtábláknak három napjuk van arra, hogy a kérelmekről döntsenek és jogerős határozatokat hozzanak, így például megállapítsák az egyes választások – jogorvoslati kérelemmel megtámadott – végeredményét.

A helyi választási bizottságoknak október 13-án jegyzőkönyvekben kellett összegezniük a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatták meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget, kik lettek a képviselő-testület tagjai. E határozatokkal szemben három napon belül fellebbezéssel lehetett élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál, de csak akkor, ha konkrét bizonyítékokat jelöltek meg a beadványban. 

A területi választási bizottságoknak is három napjuk volt arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben lehet az ítélőtáblákhoz fordulni felülvizsgálati kérelemmel ugyancsak három napig. A bíróságoknak további három napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerős végeredményről szóló határozatokat. 

Ha a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálása csak a szavazatok újraszámlálásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve a ítélőtábláknak hat napjuk van a törvény szerint.

Forrás: hvg.hu 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu