Balassagyarmat lesz a Nógrád megyei önkormányzat székhelye

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Balassagyarmat lesz a Nógrád megyei önkormányzat székhelye


Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át Nógrád megye önkormányzatának székhelye – döntöttek a testület alakuló ülésén szerdán.

Az új testület szervezeti és működési szabályzatának tárgyalásakor Barna János (Fidesz-KDNP) alelnök javasolta a székhely áthelyezését. Az újonnan megválasztott elnök, Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP) viszont hangsúlyozta: nem támogatja a javaslatot, és ezt kéri a közgyűlés tagjaitól is.
Egyrészt dörgő taps és ünneplés, másrészt nagy döbbenet fogadta, amikor a képviselők – 8 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett – az áthelyezésre szavaztak a salgótarjáni megyeházán.

A többoldalas javaslatot az ülésen osztották ki. Barna János érvei között szerepelt, hogy a választási eredmény alapján legitimitásukat hatvan százalékban Nyugat-Nógrád polgárainak köszönhetik, és ez 1994 óta így van, hiszen a megyeszékhely városok nem is szavaznak a megyei közgyűlés összetételére.

Sorolta azt is, hogy a korábbi intézményfenntartói, szakhatósági feladatok miatt ezer szállal kötődött a megyei önkormányzat a megyeszékhelyhez, de ez ma már "nem releváns", a párhuzamos területfejlesztési jogszabályok pedig kiemelik a megyei rendszerekből a megyeszékhelyeket, azoknak külön keretet biztosítanak. 

 
Forrás: hirado.hu 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu