Patyi: az NKE fejlesztése a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Patyi: az NKE fejlesztése a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakítása a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja és nem veszélyezteti más jogászképző intézmények munkáját – hangsúlyozta Patyi András, az NKE rektora.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek az NKE államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot. Ebben is felidézték, hogy a kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló határozatában egyetértett az NKE átalakításával, így szükségessé vált az egyetem működését szabályozó törvény pontosítása.

A javaslat indoklásban az is szerepel, hogy „a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást".

Patyi András az MTI-nek elmondta: a jogászképzést végző intézmények vélhetően félreértelmezték a törvényjavaslatból fakadó változásokat, de saját helyzetüket is.

A rektor kifejtette: hosszú ideig szoros kapcsolat volt a jogász és a közigazgatási képzések között, de azt 2005-ben a Magyar Bálint által vezetett oktatási kormányzat egyesítette: egy jogi és igazgatási képzési területté. Ennek a szétválasztását kezdte meg 2011-ben a kormány, és elindult a jogászképzés, valamint a közigazgatási, katonai, rendészeti képzések külön pályára állítása.

A jogász diplomával gyakorlatilag bármilyen karrier megkezdhető: a klasszikus jogászi pályán, de a gazdasági, társadalmi életben is el lehet helyezkedni. Az NKE képzései sokkal kötöttebb, szűkebb alkalmazási területű képzések; egy-egy életpálya részét képezik, a katonatiszti, rendőrtiszti, közigazgatási pályájára készítik fel a hallgatókat – tette hozzá a rektor.

 

Tovább>>

 

Forrás: orientpress.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu