Minden harmadik önkormányzat kért ingyenes gyermekétkeztetést

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Minden harmadik önkormányzat kért ingyenes gyermekétkeztetést


A gyermekétkeztetés feltételeinek javítására minden harmadik önkormányzat pályázott az országban; 953 pályázat érkezett, összesen 28 milliárd forintos igényt nyújtottak be – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára szerdán, az M1 aktuális csatorna délutáni hírfolyamában.

A gyermekétkeztetés feltételeinek javítására minden harmadik önkormányzat pályázott az országban; 953 pályázat érkezett, összesen 28 milliárd forintos igényt nyújtottak be – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára szerdán, az M1 aktuális csatorna délutáni hírfolyamában.
Tállai András a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfaluból elmondta: mindez azt jelzi, hogy a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására óriási az önkormányzati intézmények igénye. Ez azért is fontos – hangsúlyozta az államtitkár -, mert amellett, hogy konyhák felújítása és bővítése, új eszközökkel való felszerelése a cél, a korszerű egészséges táplálkozás feltételeit is meg kívánja teremteni a kormány ezzel a pályázattal.

Ötvenöt pályázat nyert, Cserépfalu önkormányzata 9,1 millió forintot. Ebből teremtik meg néhány hónapon belül az étkeztetést szolgáló technikai feltételeket. Így tíz év után újra főzhetnek az általános iskolásoknak és az óvodásoknak.
A konyha most csak melegítő konyhaként működik, de szeptembertől főző konyhává alakítja át a helyi önkormányzat a pályázaton elnyert forrásból. Így a helyi közfoglalkoztatottak által megtermelt zöldség-alapanyagokat is felhasználják majd az ételek előállításánál.

Az önkormányzati tulajdonú óvodai gyermekétkeztetést szolgáló intézmények fejlesztésére, felújítására kiírt egymilliárd forint keretösszegű pályázatokról a nemzetgazdasági miniszter döntött.

Az NGM közleménye szerint a tárca elsősorban azokat a beruházásokat támogatta, amelyek szükségességét élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság által kiállított szakvélemény és helyszíni jegyzőkönyv is alátámasztotta. A pályázat legfőbb célja a kapacitásbővítésen túl a már működő konyhák infrastrukturális fejlesztése, akadálymentesítése, továbbá a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítása volt.

A tájékoztatás szerint a pályázati elbírálásnál fontos szempont volt, hogy az adott óvodába hány gyerek jár.
A szeptembertől kötelező óvodáztatás miatt több gyereket vesznek fel az intézményekbe, ezért sok óvodában fejlesztik az akkortól majd szinte teljes körűen ingyenes étkeztetési szolgáltatás feltételeit.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára április 22-én jelentette be, hogy a kormány pályázatot ír ki a gyermekétkeztetés körülményeit és feltételeit javító fejlesztések támogatására.

Azt mondta, a pályázattal azt akarja segíteni a kormány, hogy a közétkeztetésben napi szinten részt vevő több mint egymillió gyerek jó minőségű ételeket kapjon, megfelelő mennyiségben és minél jobb körülmények között.

Utalt arra, hogy a megfelelő színvonalú étkezés biztosítása az önkormányzatok felelőssége, ugyanakkor kormányzati feladat megteremteni annak keretfeltételeit, ezért nyújtanak ehhez támogatást.

Emlékeztetett: korábban már rendeletben garantálták, hogy a gyerekek a közétkeztetésben megfelelő minőségű ételeket kapjanak, ősztől pedig kiterjesztik az ingyenes étkezés lehetőségét.

 

 

Forrás: hirado.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu