Az önkormányzatok a kormány stratégiai partnerei

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Az önkormányzatok a kormány stratégiai partnerei


Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével, Szita Károllyal, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnökével, Fehérvári Tamással. A kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon keresztül több mint 1500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit.

Az önkormányzati szövetségekkel kötött megállapodás célja, hogy a gyakorlati feladatokra, azok megoldására koncentrálva, folyamatos legyen a párbeszéd a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között a fejlesztési programok megvalósítása során – fogalmazott Varga Mihály a stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.

Hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy a 2020-ig hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint uniós forrás a 60 %-át közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, versenyképességünk emelésére fordítja. A tárcavezető emlékeztetetett arra is, az hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden pályázatát, olyan versenyelőnyt nyújt a hazai gazdasági szereplőknek, amelyre nemcsak hazánkban, de az unió más tagállamaiban sem volt még példa.

Varga Mihály leszögezte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését célozza. Mint mondta: „az új területi programokban a régiók helyett a megyékre helyeződik a hangsúly, így a források felhasználása során, a megyéknek és a megyei jogú városoknak megkülönböztetett szerepe van."

 

Tovább>>

Forrás: kormany.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu