Jóváhagyták a földadót

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Jóváhagyták a földadót


A termőföldre is ki lehet vetni a települési adót, a tulajdonosnak akkor nem kell fizetnie, ha ott vállalkozóként termel, a bérbeadókat és a kistermelőket viszont sújtja a teher..

Azzal erősítette meg a földadó létjogosultságát a Kúria Önkormányzati Tanácsa, hogy Balmazújvárosban eltörölte a terhet. A Kúria október végén elvi álláspontként fogalmazta meg, hogy a települési adót ki lehet vetni termőföldre, ám hozzátette, hogy az adó alanya nem lehet olyan tulajdonos, aki vállalkozóként saját földjén termel. Vállalkozónak pedig az egyéni vállalkozókon és a cégek tagjain kívül azok az őstermelők számítanak, akik évi 600 ezer forintnál több bevételre tesznek szert, vagyis: akik adnak be szja-bevallást. A termőföldadót ez alapján azonban mindazoknak meg kell fizetniük, akik a földjüket bérbe adják, vagy csak ott nem (esetleg nem ott) termelnek, vagy akik nem vallanak be jövedelmet ebből a tevékenységből.

Balmazújváros viszont ennek ellenére nem alkalmazhatja a földadót a jelenlegi formában, mert a településen létezik a mezőőri járulék, amelyet a Kúria a termőföldre vonatkozó köztehernek minősített. Emiatt a települési adót ott nem lehet kivetni a termőföldre (hiszen ezt az elvonást csak arra lehet alkalmazni, amit más nem terhel). Érdekes pontja a határozatnak, hogy a város az adót az idén még beszedheti, mert a Kúria csak év végével törölte el az idén bevezetett terhet.

„Előzetes becsléseink alapján 40-45 millió forintot vártunk a termőföldre kivetett települési adóból, de már most több mint 50 millió érkezett a számlára, holott sokan nem fizettek, abban reménykedve, hogy nem is kell majd" – mondta a dr. Veres Margit polgármester a Világgazdaságnak. A településnek jelentős érvágás lenne a kiesés – a helyi adóbevételek 12-13 százalékát jelenti -, ezért gondolkodnak azon, miként lehet ezt pótolni: a pénzt az utak burkolására szánták.

 

Tovább>>

 

Forrás: vg.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu