Új javaslat a járási hivatalok megerősítésére

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Új javaslat a járási hivatalok megerősítésére


A közigazgatási struktúra újabb átalakítására, a járási hivatalok megerősítésére tesznek javaslatot a szerdai kormányülésen, ami érinteni fogja az országos hatáskörű szerveket és a kormányhivatalok belső struktúráját – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában kedden.

Miniszteri meghallgatásán Lázár János közölte, hogy a javaslat az állami irányítás egyszerűsítését is jelenti. Emlékeztetett arra, hogy már eddig is számos lépést tettek, ami a magyar közigazgatás "tartópilléreit" jelentő megyei kormányhivatalok és járási hivatalok újabb feladattal ellátását hozta.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a még kidolgozás alatt álló javaslatról elmondta: a hatósági igazgatási ügyek közül a családi gazdaságok nyilvántartásba vétele, a nyilvántartás vezetése, az őstermelői igazolványok ellenőrzése, a gázolaj jövedékiadó-visszaigénylés feltételeinek igazolása, a borászati igazgatási feladatok és az állatvédelmi feladatok kerülnének át a járásokhoz.

Jelezte: az átalakításnál végig kell gondolni azt is, hogy jelenleg Magyarországon több mint 90 központi államigazgatási szerv működik, ezek felét a tárcák hozták létre háttérintézményként, felét pedig a kormány. Hozzátette: végig kell gondolni az első- és másodfokú államigazgatási eljárások rendszerét is. A már végrehajtott egyszerűsítések között említette Kovács Zoltán, hogy eddig 110 törvényt módosítottak, számos igazgatási szolgáltatási díjat kivezettek. Az államtitkár szerint a napi feladatok maradnának középszinten, a stratégiaalkotás, a kiemelt feladatok pedig a minisztériumi szervezetrendszerben maradnának. Az átrendeződés egyszerűsítené az eljárásokat, egy helyre koncentrálná és "államon belül tartaná" a feladatokat kevesebb lépcsővel – mondta.

Kitért arra is: megerősítenék a járási szervezetrendszert, és a feladatok átkerülésével – közöttük a földárveréseket említette – a járásokban dolgozó köztisztviselői életpálya kialakításhoz anyagi forrásokat is biztosítanának.

Forrás: kormany.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu