Tízmilliárd marad az állampolgároknál a díjcsökkentésekkel

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Tízmilliárd marad az állampolgároknál a díjcsökkentésekkel


Az idei díjcsökkentésekkel mintegy tízmilliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében a kormány, és ezt az összeget tovább akarják emelni – mondta Csepreghy Nándor sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az állampolgárok hétköznapi életét érintő döntések közül kiemelte, hogy mostantól évente négyszer lehet ingyenesen igényelni erkölcsi bizonyítványt, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása minden esetben ingyenessé válik, hasonlóan az ellopott okmányok pótlásához. A jogosítvány kiváltása első alkalommal díjmentes, ingyenes a családi állapot miatti névváltoztatás miatti okmánycsere, miként a diákigazolvány és a pedagógusigazolvány kiváltása is – sorolta.

Újabb könnyítés, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettség van – emlékeztetett.

Az államtitkár a cégekkel kapcsolatban közölte: egyebek mellett az adóhatósági nyilatkozatok, igazolások kiállítása válik ingyenessé, ahogyan a vállalkozói igazolvány kiadása is, és illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat. Ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidőre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik.

Csepreghy Nándor arra is kitért, hogy jelenleg 240 kormányablak működik, a tervek szerint 270 lesz az év közepére, a január 15-től itt elintézhető hivatalos eljárások száma 630, az év végére pedig ezerre emelkedik.

 

Tovább>>

 

Forrás: kormany.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu