Ingyentelkekkel csábítanak az önkormányzatok

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Ingyentelkekkel csábítanak az önkormányzatok


Egyre több önkormányzat jelzi, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének bővítése óta ingyen ad építési telket a csok feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül.

Több településen is kedvező helyzetbe kerültek azok a csokra jogosult családok, amelyek kertes házra vágynak. Ehhez a helyhatóságok már több helyen is nyújtanak pluszsegítséget, az ingyenteleknek azonban nemcsak előnye van, hanem buktatói is lehetnek – írja a Csok otthonteremtési kedvezmények blog.

A telekosztást nem a lakásvásárlási támogatás indította, az csak felpörgette: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón például már 2010-ben is ingyen adták a parcellát a letelepedőknek, sőt az építkezéshez 400 ezer forintos támogatás is járt. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően.

Január első hetében már Balassagyarmatról is érkezett hír: a településen a háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok kapnak ingyenparcellát. Tizenöt telekre lehet pályázni, azok pedig előnyt élveznek, akiknek az elbíráláskor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra. Elbírálás negyedévente lesz, az érdeklődés állítólag jelentős, igény esetén újabb telekosztásra alkalmas területeket vonnak be a népességmegtartó programba. Az akciózáshoz Makó is csatlakozott, szintén tizenöt telekkel indítva a licitet. Hasonló próbálkozás a településen már korábban is volt, ám a fiatalok nem éltek vele: jelenleg is üresen áll három teljesen közművesített önkormányzati terület.
Terjed a telekláz

Január közepén Ásotthalomra is átterjedt a telekláz, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt kívánják a csok mellett megtámogatni, és itt az is kiderült, miért. Az otthonteremtési támogatást ugyanis nem lehet igénybe venni telekvásárlásra – ezért ingyentelekkel tennék lehetővé az építkezést a legalább három gyermeket vállaló igénylőknek. A település strandfürdőjének közelében tizennégy parcella várja a potenciális lakókat, a pályázatokat itt is negyedévente bírálják el.

Január 28-án a Jászberény melletti Jászapátiból is közölték, hogy szívesen befogadnának csokot igénylő családokat, s ajándék telket is adnak a letelepedés fejében. A kilencezer lakosú településen tizenkét családi ház építésére alkalmas parcellát ajánl fel az önkormányzat, de igény esetén bővítik a lehetőségeket.

Míg a balassagyarmati vezetők nyilatkozata alapján a környékre települő vállalkozások munkahelyteremtő tevékenységének köszönhetően jelentős mértékben növekszik az érdeklődés a lakhatási lehetőségek iránt, addig a makói és az ásotthalmi helyzetről nem nyilatkoztak a települések vezetői. Annál inkább a jászapátiak, lévén a Jászságban, Jászberényben munkaerőhiány van.

 

Tovább>>

Forrás: mno.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu