Nem semmisítette meg az AB a kaposvári hajléktalanrendeletet

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Nem semmisítette meg az AB a kaposvári hajléktalanrendeletet


Nem tartotta alaptörvény-ellenesnek, így nem is semmisítette meg a kaposvári önkormányzatnak az utcán élő hajléktalanok ingóságainak közterületi tárolását tiltó rendelkezését az Alkotmánybíróság.

Hatodik alkalommal tűzte napirendjére a héten az Alkotmánybíróság (AB) az alapvető jogok biztosa, Székely László indítványát a kaposvári önkormányzat 2013 márciusi rendelete 7. paragrafusa 3. bekezdésének utólagos normakontrolljáról. A taláros testület először tavaly októberben tárgyalt a beadványról, akkor még csak öttagú tanács formájában, hogy aztán 2015-ben még kétszer, az idén pedig háromszor foglalkozzon vele immáron a teljes AB. Az ombudsman a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló passzus alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését indítványozta, ugyanis úgy vélte, amikor az önkormányzat az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságok közterületi tárolását, illetve elhelyezését tiltja és szankcionálja, azzal lényegében az életvitelszerű közterületi tartózkodást bünteti a közösségi együttélési szabályok megsértése címén teljes közigazgatási területén, ez pedig ellentétes az Alaptörvény alapján ellentétes a jogállamiság elvével és az emberi méltósághoz való joggal.

 

Az AB a legutóbbi ülésén megállapította, hogy az inkriminált bekezdéssel kapcsolatban az Alaptörvényből fakadó alkotmányos követelmény, hogy a rendelet a hatálya alá tartozó területen tartózkodó hajléktalan személyekre nem alkalmazható. A testület ugyanakkor elutasította az alaptörvény-ellenesség megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt. A testület – miután megvizsgálta, kikre, illetve milyen magatartásra vonatkozik a szabályozás – arra a következtetésre jutott, nincs összefüggés a rendelkezés és az Alaptörvény hatályos cikkelyében foglaltak között. Utóbbi szerint ugyanis „törvény vagy helyi önkormányzat rendelete a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében, a közterület meghatározott részére vonatkozóan jogellenessé minősítheti az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást." Az AB indokolása szerint a vagylagos szabályozás azt jelenti, hogy ha a törvényalkotó élt e jogalkotási felhatalmazottságával, azzal kizárta az önkormányzat jogalkotási autonómiáját e körben, vagyis az életvitelszerű közterületi tartózkodás, és az annak tartalmát képező magatartások kizárólag szabálysértésként, és az ott meghatározott körben szankcionálhatóak.

A határozathoz Stumpf István párhuzamos indokolást, Czine Ágnes, Kiss László és Lévay Miklós alkotmánybírók különvéleményét csatoltak. Utóbbi három alkotmánybíró szerint a testületnek meg kellett volna semmisítenie a rendelet hivatkozott bekezdését, ugyanis az alaptörvény-ellenes.

 

Forrás: sonline.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu