Közigazgatási bírák szakmai találkozója Debrecenben

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Közigazgatási bírák szakmai találkozója Debrecenben


Az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium február 18-19-én Debrecenben megtartotta két napos szakmai konzultációját, amelyen a rövidebb idejű szakmai gyakorlattal rendelkező közigazgatási bírák és a közigazgatási ügyszakban eljáró titkárok vettek részt.

A második napon a rendezvényen részt vettek a tapasztaltabb debreceni közigazgatási bírák és Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának kollégiumvezetője is.

A szakmai konzultáció keretében az első napon a közigazgatási elsőfokú döntésekkel szembeni jogorvoslat tapasztalatait elemezte Drexler Péter a Debreceni Törvényszék tanácselnöke, majd a készülő közigazgatási eljárási kódexre is tekintettel Fazakasné Veszprémy Anna a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal osztályvezetője tartott színes előadást a közigazgatásban a közelmúltban bekövetkezett, illetve a várható változásokról. Pál Zoltán a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KMB) bírája a kúriai tanácselnökök és a saját tapasztalatait tolmácsolta az elsőfokú közigazgatási ítéletek kirívó eljárásjogi és anyagi jogi hibáiról. Figula Ildikó kollégiumvezető-helyettes mutatta be az EUB HÉA irányelvről született újabb ítéletei indokolásának jellemzőit a C-277/14 sz. ügyben hozott ítélet tükrében, illetve ismertette az EASO kutatási anyagát a kvalifikációs irányelv (2011/95/EU irányelv) 15. cikk „c" pontja elemzéséről.

A második napon a Közigazgatási Perrendtartásról szóló normatervezetet ismertette Figula Ildikó kollégiumvezető-helyettes, illetve Kalas Tibor kúriai kollégiumvezető beszélt a várható változásokról. Tóth Szilvia a Debreceni KMB bírája ismertette a 17/2015. és 25/2015. AB határozatokban foglaltak alapján a földforgalmi perek tapasztalatait és a vitás jogalkalmazási kérdéseket.

Végül kerekasztal-beszélgetés keretében került sor „izgalmas" jogesetek, a mezei leltárral és a haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatos ügy, illetve az érdekházasság az idegenrendészetben problematikájának megvitatására. A vita alapjául szolgáló jogeseteket Kukla Angelika a Gyulai KMB bírája, illetve Szászi Ádám a Debreceni KMB bírája szolgáltatta.

A két napos rendezvény záróeseményeként a részt vevők Pál Zoltán, a Debreceni KMB bírája festményeinek kiállítását tekintették meg a Debreceni KMB épületében.

 

 Forrás: szegedma.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu