Átalakul a hulladékgazdálkodás április elsejétől

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Átalakul a hulladékgazdálkodás április elsejétől


Áprilistól elsején kezdi meg működését az állami hulladékgazdálkodási holding, július elsejétől pedig a katasztrófavédelem veszi át egyes településeken a kéményseprőipari közszolgáltatást is, ami itt ingyenessé is válik – erősítette meg az OrientPress Hírügynökség kérdésére Miniszterelnökséget vezető miniszter a "Kormányinfó 41 – Mit, miért tesz a kormány?" című sajtótájékoztatón, melyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Április elsejétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) gyakorolja a szemétszállítás felett a kontrollt azokon a településeken, ahol már nem az önkormányzatok látják el a hulladékgazdálkodási feladatokat, hanem az állam – jelentette ki Lázár János. Az önkormányzatok ugyanis megtehették azt, hogy jelezték a Belügyminisztériumnak, vagy a katasztrófavédelemnek, hogy nem képesek ellátni ezt a feladatot – emlékeztetett Lázár, majd hozzátette: "Ahol tehát az állam már átvette ezt a feladatellátást, ott egy olyan egységes szervezet kerül kialakításra, amelynek az a dolga, hogy megrendelje ezt a szolgáltatást önkormányzati-, vagy magáncégtől. Tehát az állami feladatellátás felett lesz egy ernyőszervezet, amelynek a folyamatos megrendelés, és a piac kontrollálása lesz a feladata, azért, hogy olcsó legyen a hulladék elszállítása."

2016. július elsejétől módosul a kéményseprőipari közszolgáltatás is. E naptól a katasztrófavédelem megfelelő szerve fogja ellátni ezt a tevékenységet azokon a településeken, ahol jelenleg is a szervezet által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosítja az átmeneti ellátást. Emellett azon önkormányzatok, amelyek nem tudják a továbbiakban ellátni szerződéses formában a kéményseprést feladatát, ezt jelezniük kell a Belügyminisztériumnak: ott is a katasztrófavédelem fogja ellátni a kéményseprést július elsejétől. Ez a szolgáltatás a lakók részére ingyenes lesz – tette hozzá a miniszter.


Lázár János a sajtótájékoztatón elmondta a bevándorlókról szólva, hogy Magyarország nem utasítja el a segítséget, de ha "itt, Magyarországon segítünk ezeknek az embereknek, akkor ide fognak jönni, ha ott segítünk, ahol a baj van, ott maradnak". Jelezte, a magyar kormány kész nemzetközi segélyprogramok finanszírozásában is közreműködni.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón azzal indokolta a kvótáról szóló népszavazási kezdeményezést, hogy a kötelező betelepítés érdemben megváltoztatná Magyarországot és befolyásolná minden magyar életét, ezért mindenkinek meg kell adni a jogot még idén, hogy maga döntsön erről. Szerinte ez szuverenitási kérdés.

Lázár János szerint a referendum ügyében a Kúriához forduló baloldali pártok meg akarják változtatni az ország nemzetiségi viszonyait. Ebben éles ellentét van, mert a kormány szerint nincs szükség befogadásra – rögzítette.

A tárcavezető közölte, a visegrádi négyek meggyőződése, hogy a Balkánon egy második védvonal is szükséges Macedóniánál az illegális bevándorlás miatt. Hozzátette, hogy ma már Ausztria képviseli leghangosabban és legkarizmatikusabban a közép-európai álláspontokat.

Magyarország kifejezetten kötelességének tartja az unió jogszabályainak betartását és határainak védelmét – hangoztatta, kifejtve: a bevándorlás kezelése eddig 80 milliárd forintba került, amiből az EU 3 milliárdot térített meg.

 

Tovább>>

Forrás: orientpress.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu