A közpénz nyomában: börtön a képviselőknek egyetlen gombnyomásért?

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

A közpénz nyomában: börtön a képviselőknek egyetlen gombnyomásért?


Büntethető-e az önkormányzati képviselő a voksáért? Kolláth György alkotmányjogász szerint agyrém volna, ha minden „igen" gomb megnyomása börtönnel fenyegetne, Magyar György ügyvéd szerint azonban a képviselő-testület tagjai elvileg büntetőjogi felelősséggel tartozhatnak kollektív döntésükért, vagyonkezelési kötelezettség esetén.

Ahogyan megírtuk, Orbánné Wald Marianna, a siófoki képviselő-testület jobbikos tagja feljelentést tett az ügyészségen hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettesek ellen egy múlt havi testületi döntés kapcsán, mely azzal bízta meg az önkormányzatot: fizessen 3,3 millió forint lelépési pénzt egy lakásbérlőnek. Bár a feljelentésben ismeretlen tettesek lettek megjelölve lehetséges elkövetőként, nem nehéz kikövetkeztetni: Orbánné nyolc, igennel szavazó képviselőtársa van a „célkeresztben".

Ha az önkormányzati képviselőkre is vonatkozna a mentelmi jog, akkor a honatyákhoz hasonlóan őket sem lehetne felelősségre vonni a képviselő-testületben leadott szavazatukért – ez a véleménye Kolláth György alkotmányjogásznak. „Nagy baj van, ha a képviselőt büntetőjogilag felelősségre lehet vonni a hűtlen kezelés szándékos bűncselekménye miatt az alapján, ahogyan a testület ülésén megnyomta a gombot. Ha ez így lenne, akkor nem lenne épeszű ember, aki vállalja a képviselőséggel járó felelősséget, gyorsan kiürülne a magyar önkormányzati rendszer" – fogalmazta meg már évekkel ezelőtt annak kapcsán, hogy a terézvárosi önkormányzat több mint tíz (MSZP-s és SZDSZ-es) képviselője ellen indult büntetőeljárás, mert a vád szerint 2004-ben a szavazataikkal a kerület áron alul adott el ingatlanokat. A büntetőeljárás egyébként a mai napig sem zárult le.

 

Tovább>>

 

Forrás: sonline.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu