Izgatás az önkormányzatok ellen? Feljelent a TÖOSZ

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Izgatás az önkormányzatok ellen? Feljelent a TÖOSZ


Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az önkormányzati rendszer 2020-ig lezajló átalakítását taglaló, néhány hónapja nyilvánosságra került, amúgy titkosnak szánt stratégiai jelentés miatt. A mai napig nem lehet tudni, ki írta és ki volt a megrendelője, mindenesetre a stratégia első üteme máris megvalósulni látszik.

intér Sándor belügyminiszter a napokban beterjesztette az önkormányzati törvény azon módosítását, miszerint kötelező lesz a helyhatóságoknak áttérni egy olyan informatikai rendszerre (ASP), mely a kormányzat számára rálátást nyújt pénzügyeikre, szerződéseikre.
– Akár izgatás is lehet – felelte Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke arra a kérdésre, hogy miért tették a feljelentést. – Valaki megrendelte, valaki megírta és miközben pillanatok alatt elterjedt a titkos anyag az interneten, majd a sajtóban, olyan, az önkormányzatokra nézve negatív megállapításokat tartalmaz, amiket vissza kell hogy utasítsunk.

„A központi ASP biztosítja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek" – áll a „Hatékony helyi közigazgatás" című anyagban, amiről Schmidt Jenő azt mondta: elhiszi, hogy nem a minisztériumban írták, de meglehet, egy háttérintézményben készült, vagy külsős céggel íratták. Az elemzés szerint „az önkormányzati korrupció és eladósodási hajlam nem csökkent, ezért is fontos a döntéshozó és végrehajtó teljes szétválasztása. Jelenleg a vezető korrupciójához a saját beosztottjai asszisztálnak, amennyiben azonban a polgármester, a képviselő-testület elveszíti a hátországát, nem lesz képes a korrupcióra, mert a távoli ügyintéző, pénzügyi ellenjegyző teljesen független". Az ASP-rendszer bevezetésével ugyanis „létrehozhatók olyan központok, ahol nagy hatékonysággal elvégezhető azok a feladatok, amelyeket most a helyi hivatalok végeznek".
A stratégiai elemzés jövőképe szerint „amennyiben a közbeszerzések és szerződések ellenjegyzése központilag történik (KÜSZ), gyakorlatilag lehetetlenné válik a helyi korrupció". Megjegyzi, hogy az ASP informatikai rendszert kötelezővé kell tenni, s azt is, hogy „minden eszközzel tagadni kell, hogy a központilag üzemeltetett adatbázis lehetőséget ad a közvetlen kontrollra, az ASP-szerződések megkötésekor pedig a polgármestereknek ne legyen tudomása a következő fázisról, a hivatal kiszervezéséről".

 

Tovább>>

Forrás: sonline.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu