Felülvizsgálják a címereket

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Felülvizsgálják a címereket


Nemzeti Címer Bizottság felállításáról döntött a kormány. Ennek feladata a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése.

A testület megalakításáról már a 2011-es, Magyarország címerének használatáról szóló törvény rendelkezett, (a kormány azonban csak most látta elérkezettnek az időt az testület összehívására). A törvény eredetileg csak az újonnan megalkotandó címerek esetében vagy a meglévő címerek módosításakor adott volna hatáskört a testületnek, az új rendelet értelmében azonban a meglévő címerekről is véleményt mondhat vagy akár szakmai szempontok alapján történő átalakítást is javasolhat a bizottság.
– Semmiképp sem örülnénk, ha netán módosítani kellene a címerünket – vélekedett többek között Molnár Péter, Újszász polgármestere is. – Még valamikor 1989-90 körül terveztette meg a címerünket a település akkori vezetősége, tudomásom szerint a heraldika címertan szabályait figyelembe véve, szakember bevonásával lett kialakítva. Azóta is számos helyen használjuk, még a civil szervezeteink is, és gondolom, a lakosság van annyira lokálpatrióta, hogy ragaszkodik hozzá.

A szakemberek szerint azonban a címerek felülvizsgálatát az indokolja, hogy az 1990 után született települési jelképek nagy része ellentmond a heraldika szabályainak. Jó kérdés tehát, hogy az azóta megalkotott címerek közül hány felel meg az előírásoknak.
Megyénkben Tiszasas volt az a település, amely utolsónak készíttetett magának címert. Végül 2012-ben elkezdődött egy hosszú kutatómunka és a tervezgetés a címer megalkotása előtt, amihez szakemberek segítségét kérték.
– Nem volt egyszerű a feladat – mesélte Gyói Gábor polgármester. – Könyvtárakban, levéltárakban kutakodtunk, régi tiszasasi pecséteket tanulmányoztunk. Végül az 1700-as évekig tudtuk visszavezetni bélyegzőtörténetünket. A pecsétekben egy közös volt: mindegyikben megjelent a sas, méltóságteljes pozícióban.

 

Tovább>>

Forrás: szoljon.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu