Önkormányzatok a fagyhalál ellen

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Önkormányzatok a fagyhalál ellen


Újabb kötelező feladatokat kapnak hamarosan a települési önkormányzatok – olvasható a szociális és gyermekvédelmi törvények módosításáról szóló javaslatban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt tervezi, hogy minden városban és községben települési szociális koncepciót kell készíteni, amelyben meghatározzák a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat, amelyeket a helyben élő és szociálisan rászoruló személyek érdekében el kell látni.

A koncepciót kétévente frissíteni és aktualizálni kell majd, az államiak mellett pedig az egyházi és magán fenntartók is kötelesek lesznek együttműködni az önkormányzatokkal ezeknek a terveknek az elkészítésében. A polgármesteri hivataloknak ugyanakkor nem lesz kötelező figyelembe venni az intézményvezetők javaslatait, bár erre vélhetően ráveszi majd őket az az országos névjegyzékből kiválasztandó szakértő, akivel minősíttetni kell a terveket. Az ő kézjegye nélkül ugyanis nem lehet majd továbbküldeni a koncepciót a járási család- és gyermekjóléti központnak. Az előterjesztésből nem derül ki, hogy mi lesz a szakértő dolga a szöveg elbírálásakor, ahogyan azt sem lehet tudni, miért kell évente elküldeni a koncepciót járási szintre.

Azt biztosan rögzíteni kell, hogyan akarják megoldani azt a másik kötelező feladatot, hogy szélsőséges időjárási viszonyok közt az illető akarata ellenére is megfelelő szállásról kell gondoskodnia az önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy a kiskorúak, várandós anyák, az idősek, esetleg krónikus betegséggel küzdő vagy önmaguk ellátására nem képes személyek és a hajléktalanok számára mínusz 10 fok alatti hidegben vagy 27 fokos középhőmérsékletű kánikulában biztonságos fedelet kell adni akkor is, ha ezt a rászoruló nem kéri. Ezt a hajléktalanokat ellátó intézményekkel, és egyéb szociális, vagy gyermekjóléti szolgáltatókkal, a rendőrséggel és a mentőkkel, egészségügyi intézményekkel, a közterület-felügyelet és a polgárőrség munkatársaival együttműködve tehetik meg a települések. Arról nem esik szó a javaslatban, hogy ez mit jelent a gyakorlatban azokon a kistelepüléseken, ahol a mélyszegénységben élő egyedülállók közül minden télen többen megfagynak saját fűtetlen házaikban.

 

Forrás: nepszava.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu