Jegyzőklubok, avagy a jelen kérdései 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Jegyzőklubok, avagy a jelen kérdései 2008/5


A Szentendrei kistérség jegyzői évek óta rendszeresen találkozunk a napi és nem napi szakmai kérdések megvitatására. A 13 település jegyzői havi, kéthavi rendszerességgel elsősorban napi feladataink átgondolása céljából találkozunk.

 


Mivel átlagosan kéthavonta találkozunk, így a 13 település jegyzői elvben kétévente a kistérség valamennyi települését végiglátogathatnánk. De ennek sokszor akadálya a gyakori jegyző váltás. (Az elmúlt 12 évben, amióta a kistérségben, Tahitótfaluban vagyok jegyző a többi 12 településen 40 jegyző kolléga váltotta egymást. Ez még akkor is sok, ha 6-7 esetben átmeneti belső megbízásokról van szó). Szinte nem múlik el összejövetel, hogy ne kellene „ismerkedni”.


Ki legyen a munkáltató?!


Azt gondolom itt el is jutattunk egy olyan kérdéshez, amely évek óta feszítő problémaként lebeg a jegyzői társadalom feje felett. Ez a kérdés természetesen szinte minden jegyzői összejövetelen téma. Azaz a képviselő-testület és a polgármester mellett vagy helyett ki legyen a jegyző „munkáltatója”? Bár sokan úgy gondolják a szakmai felettes szervek valamelyikének a jegyzők kinevezésével, felmentésével kapcsolatban hatáskört kellene biztosítani, mert jelenleg védtelenek vagyunk.
Valóban hallunk kirívó esetekről! De kirívóan nagy végkielégítésekről is!!! De vajon az esetek többségében nem vagyunk-e mi magunk is felelősek.


Vándorlás, de hova?!


Persze most nemcsak azokra a „vándor jegyzőkre” gondolok, akik a végkielégítés reményében nem csinálnak semmit, így hát hibát sem, hanem azokkal az esetekkel is foglalkozzunk, amikor egy korrekt elvárásnak sem felelünk meg. Nem hihetjük azt, hogy mi mindannyian tökéletesek vagyunk. Sajtos az is igaz, hogy szakmailag és emberileg kiváló kollégákra hosszú idő után az új vezetés nem számít. Ez is érthető, de ezt a törvénynek szabályozni kellene, és vita nélkül pl. 1 évi végkielégítés mellett elválhatnának az utak.
Ez persze veszélyes!!! Egy másik gondolatsoromban (Munkanélküliségről….) éppen a „röghöz kötöttségünkről” írok. Miközben a jegyzők ezzel szemben az ország bármely részében vállalják a megméretést. Tesszük ezt azért, mert bízunk a jogszabályi védelemben és saját magunkban…
Volt egyszer egy gondolat, amely szerint az állam biztosít letelepedést, de ez elvetélt. Pedig ez is kicsit védettebbé tenne bennünket. Ma sokan családostól felkerekedünk és legjobb tudásunk szerint teljesítünk. Majd a politikai változás többeket elsöpör. Ezen talán a felsőbb szakmai szerv „felügyeleti” joga sem sokat változatna! És itt térünk vissza a jegyző klubra, ill. a jegyzők társadalmi szerveződésének egyik szervére a JOSZ-ra. Mert hiszen feladatunk az érdekképviselet is lenne. Ezt azonban jelenleg nagyon szűk területen gyakoroljuk. Véleményezzük a ránk vonatkozó jogszabályokat, a kitüntetéseket…, de ennél tovább kellene lépni…, de nincs hova.
A 3186 önkormányzattal (polgármesterrel) szemben védjük magunkat, vagy a szakmai felettes majdani hatásköre esetén vele szemben?!
Azaz mindaddig, amíg a közigazgatási rendszer utolsó láncszemeként végrehajtjuk a jogszabályokat, addig nagyon nehéz az érdekérvényesítés. Viszont …… ezért a mindenkori kormánytól nagyobb biztonsági „intézkedéseket” várhatnánk el. Ne legyünk földönfutók, azért mert jól (jogszerűen) végeztük a feladatunkat, és ellent merünk időnként mondani.


Virtuális együttműködés


Nos a mi jegyző klubunknak az egyik vissza-visszatérő témája ez! De úgy gondolom évek óta ez egy nagyon fontos kérdés országosan is. Erre a kérdésre a JOSZ-nak is keresnie kell a választ. A JOSZ-nak, amely megújulás előtt-alatt áll, amely éppen a jegyző klubokra kívánja építeni a szervezetét, mert a virtuális tagsággal nehéz kommunikálni.
A Pest megyei jegyző kollégák az elmúlt 2 évben, kétszer is összejöttek szép számmal a szakmai rendezvénnyel együtt tartott JEGYZŐ Bál-ra, de más esetekben nagyon nehéz az együttműködés. Persze egyre több az elfoglaltság, az elvárás…, de csak közösen alakíthatjuk ki a legjobb megoldásokat. Ezek színhelye tehát a jegyzőklub lehet számunkra. Alakítsa ki ezt minden 15-30 település, mert tudjuk ez ma még nincs mindenütt meg!!
Ja! És kapjunk már egy jegyzői igazolványt! Ha ellenőrzünk ne kelljen magyarázkodni és kutatni a papírok között!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu