A JÁSZOK EGYESÜLETE – TÍZÉVES 2000/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

A JÁSZOK EGYESÜLETE – TÍZÉVES 2000/2


A szülôföldjükrôl elszármazott jászságiak mindenkor keresték az intézményes kapcsolattartás lehetôségét egymással és az otthon élôkkel.

 


A két világháború közötti évtizedekben működött a fôvárosba került jászságiak szervezete, a „Jászok Egyesülete Budapesten”. A szervezet 1946-os feloszlatása után 1991. március 19-én alakult újjá Budapesten.
Az alakuló ülés kimondta: olyan, az elszármazottakat tömörítô szervezetet kíván létrehozni, amely intézményes kapcsot teremt az otthon élôk és a diaszpóra között. “Adósai vagyunk szülôföldünknek” – írták csatlakozásra buzdító felhívásukban. Az egyesület létszáma mára megközelíti az ötszázat. Az országos szervezetben a fôvárosi, a más hazai tájakon élô és a külföldre szakadt jászok képviselôi egyaránt megtalálhatók. Az egyesületnek ez idô szerint 21 jogi tagja is van (települési önkormányzatok, helyi baráti körök, népdalkörök és más szervezetek).
A Jászok Egyesülete havonta tart összejövetelt Budapesten. A meghívott vendégek a jászok és a Jászság története, néprajza, kulturális hagyományai ismertetése mellett rendszeresen szólnak a felnevelô kistáj mai valóságáról. Az egyesület összejövetelein megfordult az országos és regionális kulturális és politikai élet számos képviselôje. Az elôadásokat mindenkor élénk érdeklôdés és a sajtó figyelme övezi. Ezek a rendezvények egyúttal módot adnak olyan személyes találkozásokra, melyekre esetleg évtizedek után kerül sor. Az egyesületnek saját helyisége vagy bérelt irodája nincs, és fizetett alkalmazottra sem futotta sohasem. A tisztségviselôk is javadalmazás nélkül dolgoznak.
A jász öntudat megôrzéséért végzett fáradozás sikeres megnyilvánulása az a kiadói tevékenység, melyet az egyesület “A Jászságért” Alapítvánnyal együtt folytat. Ennek során hat értékes, mára szinte hozzáférhetetlen 18-20. századi kiadványt jelentetett meg reprint formában, továbbá közzétette Czettler Jenô akadémikus válogatott munkáit. 1998-ban megjelentette a Jászsági népdalcsokor, 1999-ben közreadta a Jászsági ünnepnapok című hangkazettát és CD lemezt. A kiadványok kedveltségét növeli, hogy azokban nemcsak a szépszámú támogatók, hanem az elôfizetô jászok nevét is megörökítik.
Az egyesület számos helyi kezdeményezést támogatott, karolt fel. A jászsági általános és középiskolások részére szervezett történelmi vetélkedôk, a különbözô hagyományôrzô rendezvények (kórustalálkozók, szüreti felvonulások, népi gyermekjátékok vetélkedôje stb.) sorából kiemelkedik az évente megszervezendô pünkösdi találkozó. Ezen a látványos külsôségekkel megrendezett kulturális seregszemlén az elszármazott és az otthon élô jászok találkoznak, évente más-más jászsági településen.
Az egyesület társadalmi támogatottságát és elismertségét fémjelzi, hogy nyolcadik éve részesül az Országgyűlés által odaítélt működési támogatásban, illetve hogy az állampolgárok személyi jövedelemadójuk egy százalékának adományozásával 1997-ben 321 ezer forint, 1998-ban 400 ezer forint, 1999-ben 825 ezer forint támogatásban részesítették.

Az egyesület testvérszervezete, “A Jászságért” Alapítvány 1992 óta évente Jászságért díjat adományoz a Jászság kulturális, közművelôdési életében kiemelkedô munkát végzô egy-egy személyiségnek. A díjhoz évrôl évre növekvô, 1999-tôl 250 ezer forint adómentes elismerés jár. Az eddig elismertek körében festôművész, történész, pedagógus, helytörténeti kutató, néprajzkutató egyaránt található.
Az alapítvány évente egy alkalommal írt ki pályázatot. A tíz esztendô alatt a kuratórium 363 pályázatot bírált el, s ebbôl támogatásra méltónak ítélt 136 pályamunkát. Az ily módon kiosztott adómentes pályadíjak összege megközelíti a négy és félmillió forintot.
Az 1991/92-es tanévtôl adományoz “A Jászságért” Alapítvány négy jászsági középiskolának és a Jászberényi Tanítóképzô Fôiskolának két-két tanulói-hallgatói, illetve egy-egy tanári-oktatói ösztöndíjat. Az odaítélést a tantestületek, illetve a fôiskolai tanács végzik.
“A Jászságért” Alapítvány – működésének elsô évtizedében – összesen 16 millió forintot fordított a nemzeti (jász) kulturális örökség megóvására.
A Jászok Egyesülete és az alapítvány közös terve a ”Jász millennium” című reprezentatív album megjelentetése, mely Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész kamerájával mutatja be a Jászság életét az ezredfordulón.
A két közhasznú szervezettel az alábbi közös postai címen lehet a kapcsolatot felvenni: 1537 Budapest 114 Pf. 367.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu