Önkormányzati jelképek közhiteles nyilvántartása 2002/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Önkormányzati jelképek közhiteles nyilvántartása 2002/2


Különleges, Magyarországon egyedülálló (a világban sem gyakori) kiadványsorozat első fejezetét kapta kézhez 2001 júniusában Mádl Ferenc köztársasági elnök és a 19 megye elnöke. A "Magyarország megyéinek, településeinek címer- és jelképtára" című multimédiás magyar-angol nyelvű CD-ROM az ország megyei, települési önkormányzatai és egy szakértő munkacsoport  együttműködésének az eredménye. A magyarországi önkormányzati testületek az 1989-es rendszerváltás és az 1990. évi önkormányzati törvény elfogadása óta sorra alkotják, felújítják címereiket. Ekkor kezdődött és még tart az az időszak, amikor valamely településen élők közös múltjukból merítve önmaguk és a tágabb környezet számára egyedi jelképekben akarták megjeleníteni emberi és kulturális értékeiket, eredetüket, elkötelezettségüket.

 


Az, hogy a történelemben szokatlanul  rövid idő alatt sok száz új közösségi jelkép szülessen, nemcsak az egyes önkormányzatok számára volt szokatlan feladat, de egyúttal izgalmas kihívást jelentett a címertan tudományát művelő szakemberek számára. A jelképeket alkotni kívánó testületek többségében igyekeztek a szimbólumok felkutatásába, a megrajzolásba, majd a hiteles címerleírásba általuk elismert történészeket, grafikusokat bevonni.
A  Címernyilvántartó Irodának sikerült elfogadtatnia az Önkormányzati Szövetségekkel, a Közigazgatási Karral, valamint a Jegyzők Országos Szövetségével (támogatásukat, védnökségüket elnyerve), hogy ezekkel a jelképekkel óriási mennyiségű és jelentőségű információ keletkezik, amelyet érdemes és szükséges közhitelesen összegyűjteni, felelősen tárolni és mielőbb közreadni, közkinccsé tenni..
Tudatos szerkesztői elképzelés volt, hogy a címereknek ne csak a szűkszavú rendeleti szövege szerepeljen, hanem a képi szimbólumoknak az a történeti háttere legyen közzétehető, amely beavatja az idegent, de az adott hely új nemzedékeit is az ápolt hagyományokba.
Ezt a célt szolgálja a több mint 700 címeren kívül a CD-ROM-on megszólaló Himnusz, Szózat, a Magyar Alkotmány, az Önkormányzati Törvény, a magyar történelem és heraldika összefoglalása és az 1400-nál is több fotó a települések jellegzetességeiről.
A Címernyilvántartó Iroda folyamatosan rögzíti a még nem regisztrált további címereket. A következő Címerlexikon CD-ROM várhatóan 2003 elején jelenik meg.

E-mail: bar-so @mail.tiszanet.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu