OMBUDSMANOK 2002/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

OMBUDSMANOK 2002/3


A Magyar Köztársaság Országgyûlése 2001. július 1. napjától dr. Lenkovics Barnabást az állampolgári jogok országgyûlési biztosának, dr. Takács Albertet az állampolgári jogok országgyûlési biztosa általános helyettesének megválasztotta

 

Az Országgyűlés személyünkben másod ízben választott országgyűlési biztosokat. Nekünk megadatott az a lehetőség, hogy az elődeink munkájában kikristályosodott alapvetések mentén, a kialakított eljárási módszerekre támaszkodva valósíthassuk meg saját elképzeléseinket. Igazodnunk kell ugyanakkor azokhoz az állandó társadalmi változásokhoz is, amelyeknek nyomán új típusú ügyek jelennek meg, jelezve az állampolgárok igényét az országgyűlési biztosok fellépésére. Meggyőződésünk, hogy a polgárok jogtudata erősödött és nőtt a jogállamiságba, alkotmányosságba vetett bizalmuk. A rendelkezésünkre álló jogi eszközökkel ennek a bizalomnak a megtartása, erő-sítése elsődleges célunk és kötelességünk.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény lehetővé teszi számunkra, hogy a jogosnak tekinthe-tő panasz orvoslására, annak egysze-rű és gyors elintézésére tegyünk javaslatokat, vagy  kezdeményezésekkel, ajánlásokkal és más intézkedésekkel hatással lehetünk a jogszabályok alakítására is. Ha az alkotmányos jogokkal kapcsolatos visszásság valamely jogszabály hiányára vagy fogyatékosságára vezethető vissza, az annak kiadására jogosult szervnél e szabályok hatályon kívül helyezését, módosítását vagy új szabályozás kiadását kezdeményezhetjük.
A hivatalunkhoz érkező nagy számú ügy a jogrendszer széles területét érinti, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosai olyan munka
megosztást alakítottunk ki, amely a tudományos irányultságunkra és szakmai előéletünkre tekintettel a le-hető legoptimálisabban biztosítja a munkánk hatékonyságát. Ennek alapján az országgyűlési biztos szakmai területe többek között a polgári jogi, társadalombiztosítási, közüzemi szolgáltatási, szociális ellátási, mező-gazdasági, építési ügyek vizsgálatára, míg az általános helyettes feladatköre a büntetőjogi, idegenrendészeti, önkormányzati testületi, gyermekjogi, oktatási, és az önkormányzati hatósági ügyek jelentős részére terjed ki. Ha a panaszokkal érintett szerveket tekintjük át, azt mondhatjuk, hogy az elmúlt években benyújtott beadványokban legtöbben a helyi önkormányzati testület és a helyi polgármesteri hivatal munkájához kapcsolódóan kerestek meg bennünket. Ez azt bizonyítja, hogy az állampolgárok mindennapi életükben legtöbbször az önkormányzatokkal kerülnek kapcsolatba. Ügyeik és a jogi szabályozás bonyolultsága miatt a jogban járatlan emberek számára a hatóságok eljárása azonban gyakran követhetetlen. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hatóságok az alkotmányos jogokat általában tiszteletben tartják, azok szándékos megsértése nem merült fel. Működésük során alapvetően jogszerűen és törvényesen járnak el, ami azonban nem mindig azonos a hatékony, célszerű és humánus eljárással. Azaz nem mindenben felel meg az alkotmányosság magasabb rendű követelményének. Felfogásunk szerint a közigazgatás alkotmányos működése több a jogszerűségnél és a törvényességnél, ezért is törekszünk a jogállam elvének és követelményeinek az érvényesítésére, ezek közül is leggyakrabban a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmének az orvosolására. E szándékunk fogadására a hatóságok nyitottak, mivel a megállapított alkotmányos visszásságok döntő többségét megszüntetik, a sérelmet orvosolják. Erre az együttműködés-re a továbbiakban is számítunk. Ennek a kialakult jó kapcsolatnak a szorosabbá és eredményesebbé tétele érdekében igyekszünk kihasználni ezt a kommunikációs lehetőséget, amit a Jegyző biztosított számunkra. Ennek keretében rendszeresen kívánjuk tájékoztatni az olvasókat az olyan precedens értékű esetekről, állásfoglalásokról, vizsgálati jelentése-inkről, amelyeket – reményeink szerint – munkájuk során hasznosítani tudnak. Viszonzásul az alkotmányos jogok védelmében végzett munkánkhoz nyújtott minden jobbító kezdeményezésükre a magunk részéről kiemelt figyelmet fordítunk.   
Lenkovics Barnabás az állampolgári jogok országgyűlési biztosa
Az önkormányzati lapcsalád
– köztük A Jegyző – megállapodott az ombudsmanokkal ab-ban, hogy rendszeresen helyt adunk tapasztalataiknak.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu