Egy jegyző reaktiválásának története 2009/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Egy jegyző reaktiválásának története 2009/6


Kedves Kolléga! Ha téged a címhez fűződő azon asszociáció indított arra, hogy e sorokat figyelmeddel megtiszteld, hogy itt valami rejtélyes helyzetről vagy szituáció leírásáról lesz szó, csalódást kell okoznom. E rövid eszmefuttatásban megpróbálok választ adni arra, hogy több évtizedes közszolgálati munkában szerzett, közigazgatási tapasztalatokkal rendelkező és nyugdíjba vonuló jegyzőnek milyen lehetősége van az újra munkába állni és közszolgálatot vállalni.

 


Lássuk a tényeket, amelyek a cikk megírására sarkaltak és vezettek. Nyugdíjba vonulásom után megkerestek szűkebb hazámban, Baranyában, hogy helyettesítsem a szülési szabadságon lévő kolleginát, aminek akkor nagyon megörültem, másfél év után hiányzott a közigazgatás, egészségesnek és aktívnak érzetem magam, cavingtont sem kell szednem.
Az Államigazgatási Hivatal Kirendeltségében közölték, sajnos erre a jelenlegi szabályozás szerint nincs lehetőség, mivel a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 2l.§ (5) bekezdése szerint: „Másik jegyző helyettesítése céljából – a képviselő-testületek megállapodása alapján – jegyző további egy közszolgálati jogviszonyt létesíthet.”
E bekezdés értelmezése alapján a jogszabály engem kizár a helyettesítők köréből, mivel jegyzőt csak hivatalban lévő jegyző helyettesíthet.
A törvény indoklása viszont leszögezi: „a közigazgatás alapvető érdeke, hogy a köztisztviselő teljes munkaerejét, tehetségét, teljes munkaidőben az általa ellátott munkaköri feladatainak folyamatos (hivatásszerű) végrehajtására fordítsa.” Hogy is van ez? A kettőt összevetve óriási ellentét van a 21.§ (5) bekezdés és a törvény indoklása között mivel nem lehet egy fenékkel két lovat megülni.
Elmerengtem, hogy az ismeretségi körömből az országban hány nagytudási kollégám ment nyugdíjba a közelmúltban és mi lesz az általuk megszerzett és felhalmozott tudással, milyen formában manifesztálódik vagy elvész a semmiben?
Elhatároztam: reaktiválom magam. Az Idegen Szavak Gyűjteménye szerint a szó jelentése: „újra működésbe hoz, nyugállományból munkába visszahelyez”.
A jelenlegi szabályozás szerint a reaktiválásnak egyetlen lehetősége van: a kinevezés, vagyis meg kell pályázni és meg kell nyerni a meghirdetett jegyzői állást. A pályázat benyújtását megelőzően azonban tisztázni kell, hogy kinevezés esetén a többszörösen módosított 1997. évi LXXXI. tv. alapján kell-e szüneteltetni a nyugdíjat vagy korlátlanul dolgozhatok. A törvény szerint a korengedményes vagy az előrehozott nyugdíjas esetén a nyugdíjat szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas nem töltötte be a 62. életévét és a tárgyévi járulék köteles keresete meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét, 2009-ben ez 858 ezer forintot.
A 62. életévüket 2009-ben betöltőknek, ha 2008-ban mentek előrehozott nyugdíjba, akkor is csak születésnapjukig kell figyelemmel lenni a kereseti korlátra, mert 62 éves koruk után korlátozás nélkül bármennyit kereshetnek a nyugdíjak folyósítása mellett.
A történet végül happy enddel végződik, mert a nyolc pályázó közül egyedüli nyugdíjasként én nyertem el a körjegyzői állást. Felmerül a kérdés, a nyolc pályázó közül a négy képviselő-testület vajon miért engem választott meg körjegyzőnek. A jelöltek valamennyien jogvégzettek voltak és főleg fiatalok, gyakorlat nélkül vagy kevés közigazgatási gyakorlattal. A meghallgatás előtti szünetben megbeszélték, hogy hol fognak legközelebb pályázati meghallgatáson találkozni. Elődeim két és hat hónapig voltak hivatalban és bedobták a törölközőt. Valószínű, hogy a tapasztalat volt a döntő és emiatt tette le voksát mellettem a négy képviselő-testület.
Reaktiválásom történetét II: József „Pásztorleveléből” vett idézettel zárom:
„Ugyanis ha valaki nem szereti a hazája szolgálatát és polgárait, akiben nem lobban lángra a közjó fenntartása érdekében a különleges serénység tüze, az nem született és nem is érdemes közügyek intézésére, de arra sem, hogy megtisztelő címeket viseljen, végül arra sem, hogy fizetést húzzon.”

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu