Köztér megújítási Nívódíj 2010.

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Köztér megújítási Nívódíj 2010.


A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdeti a Köztér megújítási Nívódíj 2010. pályázatot. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyilvános pályázat ke­re­té­ben nyerhetik el. BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2010. FEBRUÁR 15.

 

A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyilvános pályázat ke­re­té­ben nyerhetik el.

1. A pályázat célja

·       az értékőrző fejlesztési kultúra érvényesülésének, és az új értékek teremtésének a hagyományos értékek megőrzésével történő elősegítése,

·       A kulturális örökség megőrzése, a lehetőségek kihasználásával a települések történetiségének megőrzésével és az új környezetbe való hiteles integrálásával,

·       a település hiteles helyi karakterének megőrzése és megmutatása a megújuló közterületen

·       a városképformáló jelentős közterületek történeti szerkezeti rendjével és rangjával arányos megújításának elismerése és megismertetése,

·       az igényesen megtervezett és megépített, illetve magas színvonalon, értéknövelő módon rehabilitált, revitalizált terek, parkok, sétálóutcák és térfalaik megismerése, megismertetése, és

·       az értékörző köztérfelújításban résztvevő partnerek jó együttműködésének ösztönzése.

·       figyelemfelhívás a jó példa erejével

2. A pályázatra benevezhetők

Az adott város arculatát befolyásoló, 2000. évtől kezdődően megvalósult, új, illetve értéknövelő módon rehabilitált központi, vagy alközponti jelentőségű közterek, közparkok, sétálóutcák, üzletutcák. A pályázaton külön kategóriában kerülnek elbírálásra és díjazásra a tízezer lakosnál kisebb, a tízezer és ötvenezer közötti, valamint az ötvenezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések.

3. A pályázaton való részvétel feltételei

Pályázatot nyújthat be minden olyan személy, aki a köztér megvalósításában felelős tervezőként, generálkivitelezőként vagy projektgazdaként közreműködött. A közterület megújításában közreműködők együttesen jelentkezhetnek, egy közterület csak egy pályázatként vehet részt a pályázaton. A pályázónak mellékelnie kell a tulajdonos, illetve képviselőjének írásos bele­egye­zé­sét. Ha a tulajdonos nyújtja be a pályázatot, akkor a tervező írásos beleegyezését kell mellékelnie. A kivitelezőnek a (generál) tervező és a tulajdonos írásos beleegyezését egyaránt mellé­kel­nie kell. A pályázatra csak olyan közterülettel lehet jelentkezni, amely rendelkezik a szükséges tervekkel, engedélyekkel és megvalósítása ezeknek megfelelően megtörtént, befejeződött, és használatba vették.

Nem vehet részt a pályázaton olyan közterület, ahol szerzői jogi, vagy etikai vita áll fönn!

A pályázat benyújtói a jelentkezési lapon található nyilatkozatban vállalják a nyilvánosságot.

A pályázóknak esetenként biztosítaniuk kell a Bírálóbizottság számára az érintett területek és környezetük, továbbá szükség esetén a határoló területek, épületek megtekintését. A látogatás időpontjáról 3 munkanappal korábban a Bírálóbizottság írásbeli értesítést küld faxon.

4. A pályázati kiírás és a jelentkezési lap beszerezhető

2010. január 4-től a MUT Titkárságán (Budapest, IX. Liliom u. 48.), 9.00-15.00 óra között, vagy letölthető a www.mut.hu és a www.icomos.hu honlapról is.

További felvilágosítást ad a Magyar Urbanisztikai Társaság titkárságán Fally Veronika a 06 1 215-5794, vagy az ICOMOS titkárságán Pakulár Ibolya a 06 1 212-7615 telefonszámon.

5. A pályázat beadása

A pályázatot bruttó 100.000,- (Százezer) Forint nevezési díjnak a pályázatot lebonyolító Magyar Urbanisztikai Tudásközpont NKft. 11709002-20603557 számú OTP bankszámlájára átutalással történő megfizetését követően személyesen lehet beadni 2010. január 25-től 2010. február 15-ig munkanapokon 9.00 és 15.00 óra között a MUT Titkárságán (Budapest, IX. Liliom u. 48.). A Bíráló Bizottság a határidő után érkezett vagy hiányosan benyújtott pályaműveket bírálat nélkül kizárja a pályázatból.

6. Pályázati díj

A résztvevőknek a Bírálóbizottság kategóriánként egy „Köztérmegújítási Nívódíj 2010" címet adományozhat, illetve kategóriánként legfeljebb három dicséretet is adhat. Megfelelő színvonalú pályamű hiányában a Bírálóbizottság nem ad ki díjat. A „Köztérmegújítási Nívódíj 2010” cím egyedi érmet és a díj elnyerését tanúsító oklevelet, a dicséretben részesülők oklevelet kapnak.

A díjazottak vállalják, hogy személyesen képviseltetik magukat a díjról szóló legfeljebb három sajtónyilvános eseményen, és a díj nagyított másolatát saját költségükre elhelyezik a díjazott közterületen.

Az eredményhirdetés legkésőbb 2010. április 30-ig, a díj átadása ünnepélyes keretek között történik.

7. A Bírálóbizottság összetétele

A Bírálóbizottság tagjait az alábbi szervezetek delegálják:

·       Magyar Urbanisztikai Társaság– 3 fő (ebből 1 fő a szervezet elnöke)

·       ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület – 3 fő (ebből 1 fő a szervezet elnöke)

·       Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium – 1 fő

·       Oktatási és Kulturális Minisztérium – 1 fő

·       Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – 1 fő

8. A pályázatra benyújtandó munkarészek

·       a jelentkezési lap a pályázók nem titkos adataival és a jelen "Pályázati Hirdetmény" 3. pontjában megfogalmazott közreműködők nyilatkozataival,

·       két darab, 100×70 cm-es habkartonra kasírozott tabló, amely tartalmazza:

o        a tér történetének összefoglaló bemutatása (rövid szöveg, képek, ábrák)

o        1:1000 méretarányban a terület helyszínrajzát, városszerkezeti kapcsolódási pontjait

o        a közterület terveit M = 1:500, vagy 1: 200 méretarányban

o        részletrajzokat, fotókat, ismertető szövegeket, és a köztér és térfalak élővé tétele érdekében tett lépések ismertetésével a szemléltetéshez és megértéshez szükséges módon, úgy, hogy azok kiállíthatók legyenek.

·        a rendelkezésre álló jogerős, szükséges, engedélyek másolatát.

A pályázati dokumentációt az azonosíthatóság érdekében zárt csomagolásban kell benyújtani, de a pályázat nem titkos. A csomagoláson belül kell elhelyezni a jelen kiíráshoz csatolt „Jelentkezési Lapot” és a „Nyilatkozatot”.

9. A pályaművek bemutatása

A pályaművek a napi és a szaksajtó érdeklődésétől függően kiállítás és sajtótájékoztató keretein belül bemutatásra kerülnek. A díjazásban és jutalomban nem részesült tervek az eredményhirdetéstől számított 90 napon belül a benyújtás helyén átvehetők.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu