www.jegyzo.hu Hogyan keressünk témákat, szerzőket, településeket a Jegyző és Közigazgatás honlapján? 2009/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

www.jegyzo.hu Hogyan keressünk témákat, szerzőket, településeket a Jegyző és Közigazgatás honlapján? 2009/6



Az internetre fellépve (Windows Internet Explorer segítségével vagy bármilyen más úton) könnyen megtalálhatjuk a Jegyző és Közigazgatás honlapját. Ha alkalmanként akarjuk csak a honlapot megkeresni, akkor minden alkalommal be kell rögzíteni a keresőbe a honlapunk nevét. Ha ettől meg akarjuk kímélni magunkat, akkor vegyük fel a  KEDVENC-ek közé a www.jegyzo.hu -t. A legkényelmesebb megoldás, ha a számítógépünkre nyitó oldalként tesszük fel a honlap címét.

 


Ha bejutottunk a honlapra, akkor a „fejléc”-ben láthatjuk a menüpontokat, amelye/ke/t megnyitva további információkat kaphatunk. A KERESÉS felirat alatti mezőbe beírt (saját kezűleg bepötyögött) szavakkal kereshetünk bármit, ami valamikor is megjelent a Jegyző és Közigazgatásban. Szakmailag ezt a megoldást a „szabadszövegű” keresésnek nevezik.


Első keresési javaslatunk a szerzők nevére vonatkozik. Ha tudom, hogy egy meghatározott személynek mi a családi vagy keresztneve, akkor elegendő, ha az egyiket beírom. Természetesen előfordul, hogy egy szerző többször is publikál a lapunkban, így átfedések vannak. Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor egy-egy találat egy meghatározott szerző megjelent cikkét jelenti a találat. A találatoknál a cikk címére kattintva már láthatjuk is a megjelent cikk teljes szövegét, beleértve a megjelenés időpontját és a lapszámot is. Egy találati oldalon 10 cikknek találjuk meg a címét, és a találati lap alsó sorában lapozhatunk a következő oldalra. Ha az adott cikket elolvastuk és további cikket akarunk olvasni, akkor a honlap bal felső sorában látunk egy vissza irányba mutató nyilat, amelyre kattintva ismét a találati oldalra jutunk vissza. (Sokat spórolunk ezzel a kattintási móddal.)


Másik keresési mód: témák meghatározása. Első példaként nézzük a választás fogalmat. Jelenleg 114 ilyen tartalmú cikk található a honlapon. Rendelet szót beírva a keresőbe 221 ilyen tartamú írás jelent meg az elmúlt évtizedben az újságban. Helyi adó 103, jegyző státusza 78, környezetvédelem 94, informatika 145 találatot eredményezett a próbálkozásaink során.


Harmadik keresési módnak a település nevét próbálhatjuk ki. Kecskemét 19-szer, Szerencs 22-szer, Dunaújváros 13-szor, Budapest 182-szer szerepelt újságunkban.


Természetesen lehet „ROVATAINK” vagy az RRS hírek vagy dátum szerint is keresni.


Persze, ha én jegyző volnék, akkor először azt próbálnám ki, hogy névszerint szerepelek-e a találatok között. Ha a NINCS TALÁLAT felirat jelenik meg, akkor sürgősen írnék egy cikket és elküldeném az e-onk@jegyzo.hu –ra! Ha van találat, akkor is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu