Dél-Tolna Jegyzőklub 2009/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Dél-Tolna Jegyzőklub 2009/2


A Dél-Tolnai Jegyzőklub jó 15 évvel ezelőtt, egész pontosan 1993. április 1-jével alakult meg. Sajnos, az alakító jegyzők közül már csak három személy található meg sorainkban. Ha azt nézzük, hogy mindössze 15 év telt el a megalakulás óta, rögtön le is vonható az az egyértelmű következtetés, hogy a jegyzők között, itt Tolna megyében is nagy a fluktuáció.


Az országban található más jegyzőklubokkal ellentétben a miénk nem cégbejegyzett szakmai szervezet, erre az igény igazándiból nem is merült fel. A klub akkori megalakítását elsősorban az indokolta, hogy keresni akartunk egy olyan szakmai fórumot, mellyel szemben igényként merült fel, hogy viszonylag kis létszámú, és ebből következően egy könnyebben mozgatható szakmai szervezet legyen, hiszen a napi gondok megbeszélésére, egyes jogszabályok részletes áttekintésére a Jegyzők Országos Szövetségének megyei szervezete, vagy a Közigazgatási Kar erre megítélésünk szerint kevésbé alkalmas.
Sajnálatos módon megyénkben ez az egy jegyzőklub tevékenykedik, így napjainkra a tagok létszáma egy kissé meghaladta az eredetileg maximálisan meghatározott létszámot. Éppen ezért mindenképpen hasznos lenne a további egy vagy kettő új jegyzőklub megalakítására és működésére megyénkben.
A klub jelenlegi taglétszáma 23 fő, ebből 10-10 fő jegyző és körjegyző, 2 aljegyző (korábban jegyzők voltak) és 1 osztályvezető (ő is korábban jegyző volt). A klubunknak 12 hölgy és 11 férfi tagja van. A tagok összesen 31 települést képviselnek, 4-4 várost illetve nagyközséget és 23 községet. A tagok zöme Szekszárd és Bonyhád városok környékén dolgoznak.
Üléseinket általában 2-3 havonta tartjuk rotációs sorrendben, azaz mindig másik kolléga látja el a házigazdai teendőket (az ellátás miatt ezért is jobb egy kisebb létszámú szakmai szervezet működtetése). Üléseinkre állandó meghívott vendég a DDRÁH szekszárdi Kirendeltségének vezetője, valamint a hivatal ellenőrzési illetve hatósági osztályának a vezetője, akik az adott napirendek kapcsán döntik el részvételüket.
Az ülések állandó napirendje a házigazda település bemutatkozása (a polgármesterek előadásában), majd a legutóbbi találkozó óta megjelent és az önkormányzatokat illetve a jegyzőket érintő jogszabályok ismertetése, a jogszabály lényegére való rövid figyelemfelhívás. Ez mindig a házigazda kolléga feladata. Az egyéb napirendet illetően mindig előzetes megbeszélést tartunk, és azokat a jogszabályokat vesszük fel a következő ülésünk napirendjei közé, melyre a legtöbb érdeklődés mutatkozik. Előadóink nem külsős előadók (kivéve a DDRÁH kirendeltségének vezetőjét, aki rendszeresen tájékoztatást ad a munkaterületét illetőn részünkre), hanem a kollégák önként (vagy felkérésre) készülnek fel az adott jogszabályból. Általában 2-3 ilyen napirendre kerül sor üléseinken. Foglalkozásainkat ebéddel zárjuk.
Legutóbbi klubfoglalkozásunkat (ahol a kép is készült) Fadd nagyközségben tartottuk, mely Szekszárdtól kb. 20 km-re lévő 4460 fős település. A két állandó napirenden kívül tájékoztatást hallgattunk meg az óvodáztatási támogatással kapcsolatos és hamarosan elkezdődő feladatainkról (a kolléga iratmintákkal is szolgált), a közalkalmazotti törvényt átfogóan módosító 2008. évi LXI. és CX. törvényekről, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény gyakorlati alkalmazásáról és ennek elsősorban, kistelepülésen történő alkalmazhatóságáról.
Klubunk tagjai korábban közös szakmai kiránduláson is rész vettek (a Dél-Somogyi Jegyzőklub vendégeként), erre sajnos az utóbbi időben nem került sor, bár egyre inkább jelentkezik kollégáink körében ennek igénye.
Összességében elmondható, hogy a klubunk jól betölti eredeti szerepét és feladatát, emellett közelebb hozza a mai világban, lassan egymástól eltávolodó kollégákat, ami a kollegialitás elmélyülésén kívül, már-már a barátság kialakulása felé is mutat.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu