A 2011. évi adótörvények módosítása 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

A 2011. évi adótörvények módosítása 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Koltainé Magyar Zsuzsanna igazgató - APEH Dél-dunántúli Regionális Főigazgatóság



Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadóztatás jelenlegi rendszerét felváltva, bevezetésre kerül az egykulcsos adóztatás, amely szerint a magánszemély valamennyi jövedelmét (mind az összevontan mind a külön adózó jövedelmeket) 16 százalékos mértékű adó terheli, azzal, hogy az összevont adóalap 27 százalékos kiegészítési kötelezettsége (szuperbruttó) megmarad.

 

A magánszemélyek bevallási kötelezettségének egyszerűbb teljesíthetősége érdekében a már meglévő lehetőségek mellett bevezetésre kerül egy új, néhány sorból álló bevallási forma, az adónyilatkozat, amelynek igénybevételi lehetőségéről a munkáltatóknak, kifizetőknek a kiadott jövedelemigazolásokon kötelezően tájékoztatniuk kell a magánszemélyt. A természetbeni juttatás, mint adójogi kategória megszűnik, a juttatások körében a nem pénzbeli juttatások és béren kívüli juttatások kerülnek szabályozásra. A nem pénzben történő juttatások (korábban természetbeni juttatások) után a kifizetőt 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség terheli. Béren kívüli juttatások (korábban a 25 százalékkal adózó juttatások) között új elem a megújulási kártya. A megújulási kártya egy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amellyel külön jogszabályban meghatározott célú szolgáltatások vásárolhatók a rendszerbe bevont szolgáltatóknál. Fontos tudni, hogy a kifizetőt terhelő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás alapja a nem pénzbeli juttatások értékének 1,19 szerese. A béren kívüli juttatások után a kifizetőnek 16 százalék jövedelemadót kell fizetnie, melynek alapja a fenti szorzóval meghatározott összeg, járulék és EHO fizetési kötelezettség sem a kifizetőt sem a magánszemélyt nem terheli. Jó tudni, hogy a jövő évtől az ingatlan bérbeadásból származó bevétel nem külön adózó jövedelemként, hanem az összevont adóalap részeként lesz adóköteles.


Adózás rendjéről szóló törvény


Az adótitokra vonatkozó megkeresésekkel kapcsolatos lényeges változás, hogy az adóhatóság ügyészi jóváhagyás nélkül – kizárólag a megkeresés célja szerint indokolt adatok vonatkozásában- eleget tehet a nyomozóhatósági megkereséseknek. Az önkormányzatok jegyzőinek az elhunyt magánszemély adójának soron kívüli megállapításához pedig ezentúl a rendelkezésére álló hozzátartozói adatokat is meg kell küldenie az állami adóhatóság részére.


Az illetéktörvény szerinti kiszabásokkal kapcsolatosan kiemelendő, hogy a vagyonszerzési illeték kiszabásakor a határozat meghozatalára nyitva álló határidő az eddigi 30 napról 60 napra változott. További módosítás, hogy a törvény a köztartozásokkal kapcsolatos visszatartási jog gyakorlásának mellőzését (ellehetetlenülési kérelem) ezentúl nem csak a gazdasági tevékenységet folytató adózók esetében, hanem a magánszemélyeknél is – azok kérelmére- lehetővé teszi. Itt jegyzem meg, hogy az önkormányzati adóhatóságoknál nyilvántartott köztartozások beszedése céljából az állami adóhatóságnak küldött megkereséseket az adóhivatal már több, mint egy éve elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül – az apeh honlapjáról letölthető „OKO” bizonylat kitöltésével- fogadja. Jó tudni azt is, hogy az arra kötelezett önkormányzatok már 2010-ben fennálló adatszolgáltatási kötelezettsége – az Art tv. 3. számú melléklet o) pontja- hogy a települési önkormányzatok jegyzőinek a meghatározott forgalmi értékű ingatlanról szóló ingatlanadó bevallásban feltüntetett adatokról adatot kell szolgáltatniuk, melyhez az APEH a „TING” jelű adatlapot rendszeresítette.


Társadalombiztosítás


A személyi jövedelemadó törvény adóelőleg levonási szabályaihoz igazodva, ha az egyéni járulék valamely okból nem vonható le, akkor azt a foglalkoztatónak kötelessége megelőlegezni (bevallani és megfizetni), és új szabályként a munkavállalóval szembeni követelésként nyilvántartani. A hajléktalanok egészségügyi ellátására való jogosultságának nyilvántartásával kapcsolatos problémát is rendezi a jogalkotó: a hajléktalan ellátó intézmény tesz bejelentést az egészségbiztosítási szervnek és igazolást is ad a bejelentés tényéről a rászorultaknak.


A foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény


Régen várt módosítás, hogy a törvényben konkrétan meghatározásra kerül, hogy a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség megállapításakor mely személyeket lehet megváltozott munkaképességű dolgozóként figyelembe venni és e dolgozók ezt milyen okiratokkal, határozatokkal igazolják.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2011. január 01-jével


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség összeolvadásával jön létre, jogállását és szervezeti kereteit külön törvény deklarálja.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu