Dr. Biri István nyugalmazott megyei főjegyző, Békés megye 2010/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Dr. Biri István nyugalmazott megyei főjegyző, Békés megye 2010/3

XII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A közszolgálat – ha úgy tetszik, az állami szolgálat – minden időszakban egyfajta elhivatottságot, a köz iránti érdeklődést, közösségi típusú gondolkodást követelt, követel meg. Megköveteli továbbá a lojalitást az adott hatalmi szervezetekhez, ami – olvasatomban – a mindenkori törvényes hatalom által alkotott jogszabályok, jogalappal bíró rendelkezések, intézkedések lelkiismeretes végrehajtását jelenti.

 

Ez, és sok más tényező alapján a közszolgálat speciális keretet, környezetet jelent olyan szakterületeken is, amelyek a magánszférában is megtalálhatók (pl. jogi, pénzügyi, műszaki, stb. tevékenységek). A közigazgatás – véleményem szerint – minden hatalmi szférában – rendelkezett rendszereket átívelő értékekkel, egyfajta állandósággal, stabilizáló szereppel. Természetesen – mint minden igazgatási szervezetnél – itt is jelentkeztek, jelentkeznek a diszfunkciók, esetenként túlkapások, stb. Ennek csak egy része írható a mindenkori hatalom ténykedésének, szabályozásainak rovására, jórészt egyéni, szubjektív okok a kiváltói. A rendszerváltozás előtt az anyagi, eljárási jogszabályok – a tartalmát meghatározó hatalmi céloktól, szándékoktól elvonatkoztatva – általában szakmailag jól kidolgozottak, időtállóak voltak. Az utóbbi húsz év jogalkotására – szintén elvonatkoztatva annak hatalmi szándékától, tartalmától – ez nem mondható el.


A közigazgatási karra – ugyanúgy, mint a más területek dolgozóira – hatottak az elmúlt rendszer negatívumai, amelyeket ki-ki másként élt meg, a támogatástól az ellenzésig. A közszolgák döntő többsége továbbra is hivatásának tekintette – tekinti a közigazgatást, és mércéjének a lojalitást. Kedvező változásként értékelhető a kettős (állami és párt) irányítás, az esetenkénti direkt utasítás megszűnése. Negatívumként értékelhető a már említett, szinte követhetetlen jogszabály –dömping, annak színvonalbeli és jogalkotás-technikai hiányosságai.


A köztisztviselői kar összetétele a rendszerváltozás óta jelentősen változott. Ennek fő okai: a „kiöregedés”, a kor követelményeinek megfelelő új szakmák és elvárások megjelenése a közigazgatásban, és – véleményem szerint – esetenként szubjektív okok, megítélések „továbbélése”.

A közigazgatás ma is vonzó területe egy életpályának az elhelyezkedni kívánó fiataloknak. Döntően stabil, kiszámítható életutat, munkaviszonyt jelent, körülbástyázott jogi keretekkel, viszonylagos anyagi biztonsággal. Biztosított a szakmai előmenetel; a köztisztviselők – az időnkénti és esetenkénti, sokszor mesterségesen szított társadalmi megítéléstől eltekintve – közmegbecsülésnek örvendhetnek. Mindehhez azonban feltétlenül fontos a köz szolgálatához érzett szakmai hivatástudat, az empátia, valamint képesség a lojalitásra úgy, hogy a jogi keretek között a szakmaiság követelménye teljesüljön.

 

1949. január 27-én születtem Újkígyóson, ott élek azóta is.
Békéscsabán a Közgazdasági Technikumban érettségiztem, amely okleveles könyvelői, tervezői és statisztikusi képzettséget biztosított. Érettségit követően egyetemi előfelvételt nyertem, azonban a kollégiumi elhelyezésemet nem biztosították. Az emiatt felmerülő költségeket a szüleim nem tudták fedezni, ezért 1967. szeptember 1. napjától az OTP-nél helyezkedtem el, azzal a szándékkal, hogy a munka mellett szerzek felsőfokú végzettséget.
Tanulási szándékomat az OTP vezetése megakadályozta, ezért 1974-ben munkahelyet változtatva a helyi Nagyközségi Tanács VB Szakigazgatási Szervénél helyezkedtem el, pénzügyi szakterületen. A Békés Megyei Tanács VB. Titkárság Szervezési és Jogi Osztálya többszöri felkérése után 1980. január 16-ától dolgoztam az osztályon főelőadóként, majd csoportvezetőként, osztályvezető-helyettesként, végül 1989-1990-ben megbízott osztályvezetőként. Tanácsi pályafutásom alatt elvégeztem az Államigazgatási Főiskolát, valamint az Állam- és Jogtudományi Egyetemet.
A Békés Megyei Közgyűlés 1991. március 1-jei hatállyal nevezett ki megyei főjegyzővé; ezt a megtisztelő feladatot láttam el nyugdíjazásomig, 2009. szeptember 30-áig.
1972-ben kötöttem házasságot, három gyermekünk és – eddig – négy unokánk született. Kedvtelésem a házkörüli munka, a barkácsolás, kertészkedés.
Az OTP-nél töltött hét évet beszámítva (alatta két év sorkatonasággal) 42 évet töltöttem a köz szolgálatában.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu