E-közigazgatásról… 2010/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-közigazgatás

E-közigazgatásról… 2010/3

XII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Megyeri László aljegyző - Gyomaendrőd



Egy lehetséges, leegyszerűsített definíció szerint az e-kormányzat, vagy más néven e-közigazgatás a(z) (ön)kormányzati információk és szolgáltatások online módon történő eljuttatása interneten vagy más digitális médián keresztül a polgárok számára.

 


Gyomaendrőd első önkormányzati honlapja 1998 decemberében indult, ez nem volt több mint egy modern digitális prospektus. Az eKözigazgatási elvárásokat is kielégítő önkormányzati portálunk 2003. július elején indult el. A fejlett adminisztrációs felülettel rendelkező portálon már tematikusan helyezhetők el a helyi közigazgatás hírei és információi. Így különösen az önkormányzat felépítésére, a hatósági és közigazgatási ügyek intézésére, intézményi szolgáltatásokra vonatkozó információk valamint a helyi joganyagok, önkormányzati normatív döntések és a képviselő-testületi ülések publikus előterjesztései, jegyzőkönyvei érhetők el. A teljes körű elektronikus információ feldolgozás és továbbítás érdekében a helyi normatív döntések feldolgozása és nyilvántartása is elektronikusan történik. A helyi rendeletek az egyik nagy jogi adatbázist forgalmazó cég segédszoftverével kerülnek feldolgozásra és illesztésre a többi joganyaghoz. Ennek segítségével a rendszerváltás óta született összes helyi jogszabály hatályosítva és időgépesítve van tárolva a rendszerben és ebben az állapotukban exportálhatók a webes felületre. A gyomaendrődi jogszabályokat keresők így valamennyi helyi joganyagnak megnézhetik a teljes életciklusát, normaszövegének változását is.


Az eKözigazgatási technológia helyi megteremtésében nagy előrelépést jelentett 2004-ben a SAPARD, DARFT és IHM-ITP pályázatok összehangolásával megvalósított projekt. A három pályázattal WAN szintű informatikai hálózati közeget és az azon implementált VPN kommunikációs csatornát, nagyteljesítményű alkalmazás szervert, és integrált pénzügyi szoftver bevezetését valósítottuk meg. Ennek révén az önkormányzati hivatal és valamennyi intézménye egy közös alkalmazást és adatbázist elérve, de jogosultsági szintek és logikai szervezeti egységenként szétválasztva intézhetik az intézményi pénzügyeket. A rendszer támogatja az internetes banki és egyéb szakrendszerekkel történő integrációt és együttműködést. A helyi adózásban, segélyezésben és számos egyéb terület pénzügyi tranzakcióiban gyakorlatilag emberi beavatkozás nélküli automatizált folyamatok segítik a pénzmozgások feldolgozását.


Az elektronikus ügyintézéssel szemben támasztott követelményekből önkormányzati portálunk segítségével az elmúlt év végéig az első két szintet tudtuk megvalósítani. A portálunk Ügyintézés menüpontjában megtalálható az önkormányzati hivatalunkban intézett valamennyi hatósági és közigazgatási ügy részletes ügymenet leírása és letölthetők az ügyintézéshez szükséges kérelem és egyéb űrlapok elektronikus változatai.


Az egyes szakalkalmazások interaktív kapcsolatának megteremtése és az elektronikus kapcsolattartás lehetőségeinek kihasználására az elmúlt évben szerződést kötöttünk a MÁK-kal négy interfész szoftver ingyenes beszerzésére. Ezek a szoftverek elsősorban a helyi adózásban teremtik meg annak lehetőségét, hogy elektronikus űrlapokból vagy egyéb elektronikus ügyfélszolgálati rendszerekből érkező bevallási adatokat átadják az ONKADO rendszerbe. Az interfész programok lehetővé teszik továbbá az ONKADO rendszernek az iktató rendszerrel történő adatcseréjét, illetve azt, hogy az internetes önkormányzati portálon keresztül az adózók hozzáférhessenek saját adataikhoz és az adózással kapcsolatos információikhoz.


Az önkormányzati hivatali működés és az eKözigazgatási szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében Gyomaendrőd Város Önkormányzata sikeresen pályázott az ÁROP 1.A.2 jelű „A Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése” projekt felhíváson. A különböző szervezetfejlesztési technikák, tanulmányok és humán tréningek mellett kellő hangsúlyt kapott az eKözigazgatást segítő modellek bevezetése, illetve a meglévők továbbfejlesztése is.


Ennek keretében továbbfejlesztésre került a Polisz Integrált Pénzügyi Információs Rendszer. A korábbi testületi döntéseket nyilvántartó rendszert felváltotta a teljes testületi működést támogató keretrendszer az Elektronikus Döntéstámogató Rendszer. Ez a webes technológiájú integrált keretalkalmazás teljes körű támogatást nyújt a testületi működésnek az előterjesztés készítésétől, az ülésvezetésen és döntéshozatalon át annak a végrehajtásáig, a döntések nyilvántartásáig, és azok automatizált internetes publikálásáig. A SeQuence ügyfélhívó rendszer az ügyfeleknek kényelmesebbé tette az okmányirodai ügyintézést azzal, hogy interneten keresztül is tudnak előre időpontot foglalni.
Ezek a műszaki és szervezési fejlesztések szerencsésen egybeestek az elmúlt év nyarára kiépült kistérségi optikai gerinchálózat átadásával, amely nyolc települést és azok közintézményeit kapcsolják egy informatikai hálózatba. Az távoli alkalmazást futtató intézmények gigabit sávszélességű hálózati kapcsolaton kommunikálnak az önkormányzatok vagy ASP központ kiszolgálóival. Ez utóbbin a GovSys ügyiratkezelő szoftver érik el. Ez a modern szoftver segítséget nyújt a Ket. novella bonyolult határidő számításában is, segítve a jogbiztonságot, a gyors és szakszerű ügyintézést.


Végül mindezen szolgáltatások kimenő információi egy új generációs önkormányzati portálon fognak szintetizálódni ez év közepére. A hamarosan átadásra kerülő önkormányzati internet portál éles indítását őszre tervezzük. Az új koncepció szerint felépülő modern technológiákat is felsorakoztató honlap nemcsak a látogatóknak lesz áttekinthetőbb, hanem magában hordozza annak a lehetőségét is, hogy rövid időn belül ezen a webes felületen biztosítsunk kétirányú interaktivitást biztosító elektronikus kapcsolattartási lehetőséget az ügyfelek és egyéb partnereink számára.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu