Egy sikeres uniós pályázat – INTERREG 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Megvalósult Projektek

Egy sikeres uniós pályázat – INTERREG 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Szathmári László egyetemi docens projektmenedzser Nyugat-magyarországi Egyetem



A Duna partján haladó katonaikereskedelmi út egyik római őrállomása a Lajta folyó mentén, az óvári vár táján állt. A Szent István alapította Moson vármegye központja, annak erődrendszere a nyugati támadások ellen nyújtott védelmet. A vár mai alakját a XVI. században nyerte el, ezután olasz hadmérnökök tervei szerint korszerűsítették. Katonai jelentőségét később elvesztette, ma a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara működik benne.

 

 

Ez a páratlan szépségű és értékű műemlékegyüttes a városba látogatók számára határozott célpont, ám nem rendelkezett semmilyen turisztikai szolgáltatást nyújtó közösségi térrel. 2004-ben merült fel annak lehetősége, hogy a vár épülete mellett található vártó és – a félig a föld alatt húzódó – a vár épületét majdnem körbeölelő várpincerendszer turisztikai hasznosításán gondolkozhassunk. (Valójában volt ott savanyító üzem, gombászat, peep-show, egyik sem a környezethez illő funkció.) A város környékén található Szigetköz, a Duna túloldalán lévő Csallóköz természeti értékei, az Európában is egyedülálló növény- és vízi világa jelentette a kiindulást az idegenforgalmi hasznosításra. A szándék továbbra is csak elképzelés maradt volna, ha nem kezdődik el a Magyarország-Szlovákia- Ukrajna Szomszédsági Program, amely kedvezően fogadta a kezdeményezést, hiszen a természeti értékek turisztikai célú fenntartható hasznosítása, az idegenforgalmi vonzerők többféle szolgáltatással koordinált fejlesztése műemlékterületen kapcsolódott egy határon átnyúló együttműködéshez, a szlovákiai Somorján létesítendő közösségi tér kialakításához, a csallóközi vízi turisztika aktív ágának fejlesztéséhez.

Az uniós szerződés szerint minden írásos anyagban szerepelni kell a logónak

 

 

Ma már egyértelműen elmondhatjuk, hogy a sikeres pályázat alapját a különböző szervezetek együttműködése alapozta meg.

 

A pályázat tartalmaz a várpince mintegy 300m2-es területén egy gasztronómiai egységet, ahol látványkonyhaként a látogatók előtt készülhetnek a különböző halételek, egy múzeumi teret a környék vízgazdálkodásához, a halászathoz kötődő tárgyi emlékek bemutatásával és egy 11 nagyméretű akváriumot befogadó termet, az őshonos halfajok élő egyedei láthatóak. A várkert, amely a vártó és a várpince között található, a szigetközi növények telepítésével természetvédelmi bemutató jellegű kialakítást kap. A közel félhektáros vártavon – felújítás után – a gyermekek horgászhatnak, télen jól megközelíthető korcsolyázási lehetőségeket teremt a sportolni vágyók számára.

 

Az egyetem és a város kölcsönösen profitál az új létesítményből. Az oktatási intézmény hasznosítatlan részei megújulnak, a környezeti oktatás feltételei javulnak, a környezet megszépül, míg a város egy új látványossággal gazdagodik, turisztikai kínálata bővül, az ide látogatók számára egyedi programot tud nyújtani. Azonban nemcsak ez a két szervezet fogott össze, a partnerségi megállapodásban megfelelő feladatot vállalva ott található a szlovák Slavia Samorin Egyesület, a Mosonmagyaróvár Idegenforgalmáért Közalapítvány a Hansági Múzeum és a Mosonmagyaróvári Horgász Egyesület.

 

A jó program, a tartalommal megtöltött együttműködés eredményezte, hogy az INTERREG III. A Közösségi Kezdeményezés Program 211 millió forinttal támogatja a projektet, amelyhez a két kedvezményezettnek, az egyetemnek és a városi önkormányzatnak mindössze 5%- os önerőt kellett biztosítani. A 2006 júniusában aláírt finanszírozási szerződést követően megkezdődtek a közbeszerzési eljárások, majd a szerződések megkötése után a tényleges kiviteli munkák. Jelenleg a várpincében a bontások befejezése után a szakipari tevékenységek folynak, folyamatosan készülnek a külső szerkezeti munkák és a környezet előkészítése a későbbi kialakításra. A vártó teljes kotrása elkészült, beépítésre került az iszapfogó gát, elkezdődtek a horgászhelyeket biztosító stégek alapozási munkái. A befejezést 2008 I. negyedévére tervezzük, amikorra már a várkert növénytelepítési folyamata is véget ér.

 

A megvalósuló létesítmény a hazai és a külföldi vendégek számára biztosan maradandó élményt nyújt, a program résztvevői pedig már gondolkoznak a terv folytatásán, hiszen az uniós támogatás a 2007-ben induló pályázatokban jó kezdeményezés esetén nagy valószínűséggel ismét elnyerhető. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu