Jogerősen megnyerte a Mahir a hirdetőoszloppert

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Jogerősen megnyerte a Mahir a hirdetőoszloppert


Hatálytalan és érvénytelen a Fővárosi Közgyűlés 2015 szeptemberében meghozott döntése a Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. 2006-ban huszonöt évre kötött szerződésének felmondásáról. Ezt hirdette ki immár jogerős ítéletében szerdán a Debreceni Ítélőtábla, helybenhagyva a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését. Így a helyén maradhat a cég összesen 650 budapesti hirdetőoszlopa, a fővárosnak ráadásul 1,270 millió forint perköltséget is fizetnie kell.

Görög Attila, a Debreceni Ítélőtábla tanácsvezető bírája szinte minden ponton alaptalannak találta a főváros fellebbezését, amelyben csaknem hatvan oldalon többtucatnyi érvvel vitatta a Fővárosi Törvényszék 2016. szeptember 15-én hozott ítéletét. Csikós Csaba, a főváros ügyvédje legfőképpen Kolozs Balázst, az akkor még nem jogerős ítéletet kihirdető bírót támadta elfogultsággal, részrehajlással a bizonyítási indítványaik elutasítása miatt. Csikós Csaba fellebbezésében még azt is kifogásolta, hogy őt egyszer a törvényszéki bíró figyelmeztette „valótlanságok állítása miatt", s ezt a jogász dehonesztálónak érezte. Ezzel szemben a táblabíróság hosszú és részletes szóbeli indokolásában kifejtette: Kolozs Balázs tisztességesen és becsületesen járt el, amiért köszönet illeti.

A tanácsvezető bíró tételesen, érvről érvre támasztotta alá, hogy miért volt helyes az elsőfokú ítélet, amelyen minimálisan, az ügy érdemét nem befolyásolva módosított a másodfokú bíróság. Ennek alapján a legfőbb megállapítása az volt, hogy a főváros és a Mahir szerződése klasszikus haszonbérlet volt, és lényegében semmi alapjuk nem volt azoknak a kifogásoknak, amelyekre hivatkozva felmondták a szerződést. Sőt, az ítélőtábla indokolásában nemcsak az önkormányzat által csatolt dokumentumok megalapozatlanságát, egymáshoz képest súlyos ellentmondását mutatta be, hanem levezette: a fővárosnak a felmondástól számítva összesen három plusz nyolc napja lett volna, hogy – igazát védve – bírósághoz forduljon, ám ezt az önkormányzat elmulasztotta, így gyakorlatilag már 2015 novemberétől kezdve hatálytalan volt a felmondás. Hiábavaló volt a főváros hivatkozása arra, hogy csak pályázat volt, és nem közbeszerzés, illetve néhány oszlop nem mérte, csak mutatta a levegőszennyezettséget, ahogy a Mahir által biztosított kedvezmények sem minősültek „lehetetlen vállalkozásnak". A későbbi kifogás, hogy a főváros túl alacsonynak ítélte meg a Mahirral kötött szerződés szerinti legkevesebb évi 45 millió forintot, a másodfokú eljárásban megsemmisült, hiszen ha jogsértés is történt volna, azt éppen a főváros, a másik szerződő fél is elkövette.

Tovább>>

 

Forrás: mno.hu

Hozzászólások

Előfizetés

Kategória

Feliratkozás hírlevélre

Könyvajánló

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@hvgorac.hu

Weboldal: hvgorac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu