Kner és a közigazgatás

A közigazgatás szakmai fóruma

Békés Megye / Cikkek

Kner és a közigazgatás

IX. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Füzesné Hudák JuliannaA közigazgatáshoz mindig is sok szállal kötődött az idei esztendőben jubiláló, szép könyvekről híres Gyomai Kner- Nyomda Zrt.

 

 

A nyomdát 1882-ben alapította Kner Izidor. Az egyszemélyes vállalkozás igényes, színvonalas munkáival hamarosan kitűnt a többi kisnyomda közül. Lehetősége szerint fejlesztette üzemét, s az első világháborút megelőző években már 150 főt foglalkoztatott. 

 

A közigazgatási nyomtatványok készítése és forgalmazása jelentette számára a gazdasági alapot, és egészen 1944-ig ezeknek a nyomtatványoknak a gyártása adta a cég bevételeinek döntő többségét. Kner Izidor mintaköteteket állított össze a nála készült ügyviteli nyomtatványokból, s a „Közigazgatási mintatár” néven megjelenő kiadványokból rendelhették meg a községek a szükséges nyomtatványokat, üzleti könyveket. A jól szerkesztett, könnyen kezelhető mintakötetek és a nyomtatványok gyors szállítása népszerűvé tette a nyomdát. Az 1901-es belügyi reform, a vármegyénként változó nyomtatványhasználat egységesítése után az ország valamennyi részéről érkeztek a megrendelések Gyomára. 

 

1900-ban indult a Kner-kiadású „Községi Ügykezelés” című folyóirat, amely négy évvel később Petneházy Ferenc főjegyző, a Békés vármegyei jegyzőegyesületi elnök kívánságára „A Község” címmel az egyesület hivatalos lapjává lett. 

 

Az 1911-ben megjelent új nyomtatványmintatár már 624 oldalas volt: 8 fejezetben 19 fő- és 135 alcsoportban több mint kétezerféle közigazgatási nyomtatvány kicsinyített mását közölte. 

 

A trianoni döntés a nyomda bevételeinél is jelentős veszteséget hozott, a területek elcsatolásával a megrendelők száma csökkent, és sok kintlévőség, tartozás behajthatatlan maradt. 

 

Kner Imre – apja munkáját folytatva – kiváló nyomdászként a közigazgatás szakértőjévé is képezte magát: saját tapasztalatait 1934-ben adta ki „A községi ügyvitel segédeszközei” című könyvében, amely még négy kiadást ért meg. Több községi főjegyző és Hazay Árpád földművelésügyi tanácsos segítette Kneréket a nyomtatványok szerkesztésében, és a „Magyar állampolgársági jog” címen jelent meg két kiadásban is Ferenczy Ferenc könyve. 

 

A közigazgatás szakembereivel napi kapcsolatban álltak Knerék. A nyomtatványokat maguk szerkesztették, s az új rendeletek bevezetése után körlevelekben tájékoztatták az érdekelteket, és nyomdájuk szolgáltatását ajánlották figyelmükbe. 

 

Hogy a megrendelő minél jobban kiszolgálva, kompletten felszerelve távozhasson a nyomdából, Knerék magyar gyártmányú irodaszer-kereskedéssel egészítették ki tevékenységüket. 

 

Az utódvállalat 1993-ban felújította a régi kneri hagyományokon alapuló közigazgatási nyomtatványok készítését és forgalmazását, és a hozzájuk kapcsolódó irodaszerek forgalmazása is megkezdődött, és Gyomaendrődön nyomtatják A jegyző és Közigazgatás című szaklapot is. 

 

A 125 éves nyomda történetének dokumentumai, kiadványai megtekinthetőek a Kner Imre egykori lakóépületében működő múzeumban.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu