Közbeszerzési követelmények hatása a nemzetgazdaságra 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbeszerzés

Közbeszerzési követelmények hatása a nemzetgazdaságra 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Sipos Tamás



Az informatikai közbeszerzések során a szakmai képességek követelménye fejezetnél általában annyi szerepel, hogy „felsőfokú informatikai végzettség és/vagy 3 év szakmai tapasztalat”. A napokban megjelent kutatások alapján az alkalmazottak csupán 16%-a hajlandó tanulni, új ismereteket szerezni. Valamivel jobb képet mutat az idegen nyelvek ismerete, de még így is mesze elmarad az elvárt szinttől.

 

 

Ezen ismeretek tükrében erősen megkérdőjelezhető a szakmai tudása annak a több éve dolgozó, tanulni nem hajlandó és idegen nyelvet alig beszélő alkalmazottnak, akinek az önéletrajzát majd a pályázathoz csatolják.

 

Az informatika egy gyorsan fejlődő, változó iparág, nap mint nap születnek új technológiák, megoldások. Az információk szinte csak angol nyelven érhetőek el, mire magyar nyelvre lefordítanak egy-egy sikeres szakkönyvet, addigra egy-két év is eltelik.

 

A közbeszerzések értékelésénél problémát okoz az „xxx szoftverfejlesztési szakismerettel rendelkező programozó” vagy a „rendszerszervező szakember” értelmezése. Mivel nem tartalmaz konkrétumokat, ezért a benyújtott önéletrajzok értékelése is csak szubjektív lehet. Ebből adódóan azonos kategóriába kerülnek a megfelelő kompetenciával rendelkező szakemberek azokkal, akik az önéletrajzukat „feltupírozva” vallják magukat az adott technológia ismerőinek. Az ilyen értékelési módszer „értelmetlenné” teszi az olyan törekvéseket, mint az „életen át való tanulás”. Továbbá az oktatásra, a kompetenciák megszerzésére nem adó cégek piaci előnyre tehetnek szert.

 

Beruházásvédelem

Abban az esetben, ha megrendelő megköveteli az adott technológiához tartozó kompetenciákat, akkor a projektje is sikeresebb lehet, mivel olyan s z a kembere k fognak a projekten dolgozni, akik nem csak használni képesek, hanem értik is az adott technológiát. Az ilyen projektek sikeresebbek, hatékonyabbak és jobban, rugalmasabban képesek kiszolgálni a megrendelő igényeit, így a leszállított termék olcsóbban üzemeltethető tovább.

 

Technológia megítélése

 

Egy adott technológia megítélése nagymértékben függ a projekt sikerességétől. Egyik hazai leányvállalat/képviselő sem örül annak, ha az ő technológiájával készülő projekt megbukik, vagy gondok merülnek fel a bevezetés kapcsán. Hiszen ilyen esetben akár több évre is kikerülhetnek az adott szervezet „látóköréből”, ráadásul a rossz hír gyorsan terjed. Ezért a cégeknek saját érdekük meghatározni azt a kompetenciaminimumot, amely az adott technológia alkalmazása során elvárható.

 

A szakértelem vonzó

 

„Ha valami nem kötelező, akkor azt nem is kell teljesíteni!” Éppen ezért a kompetenciaszint megkövetelését jogszabályban kell rögzíteni. Ha a kompetenciaszintet jogszabály írja elő, akkor annak a közbeszerzésen induló vállalkozások kénytelenek megfelelni. Ebből adódóan képezni fogják az alkalmazottaikat. Ha megnő a kompetenciákkal rendelkező szakemberek száma, akkor Magyarország vonzóbbá válik a befektetők számára.

 

Akcióterv

 

A kompetenciák megkövetelésének megjelenése a jogszabályokban hosszú időt vehet igénybe, de csak úgy képzelhető el, ha maguk a vállalatok is az elképzelés mögé állnak. Hiszen támogatásuk nélkül egy ilyen fajta szigorítás elképzelhetetlen.

 

A kompetenciák iránti igény bevezetésének lépései:

• Vállalatok támogatásának felmérése;

• Kompetenciaszintek meghatározása;

• Kompetenciák és a velük járó előnyök megismertetése a megrendelőkkel;

• Kompetenciaszintek informális figyelembe vétele a közbeszerzések értékelésénél;

• Oktatások, képzések, minősítések iránti igény növekedése;

• Igény növekedése a kompetenciával rendelkező szakemberek iránt;

• Kompetenciaszintek megkövetelése a beszerzések során (nem jogszabályi előírás alapján);

• További igény növekedése a képzések és minősítések iránt, szakemberkereslet további növekedése;

• Kompetenciaszintek megkövetelése a beszerzések kapcsán, jogszabályi előírás alapján;

• Alkalmazottak képzése beépül a cégek mindennapjaiba, a szakemberek minősítésekkel való rendelkezése alapkövetelménnyé válik.

 

Amennyiben az Ön cége támogatná a kezdeményezést, vagy bármilyen kérdése, észrevétele lenne jelen írással kapcsolatban, akkor kérjük az info@minosegijogalkotas. hu e-mail címre írjon, vagy hagyományos levél esetén Tóth Zoltán nevére a 1111 Budapest, Kende utca 13–17. címre küldje el észrevételeit. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu