Köztisztviselők Napja 2005/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Köztisztviselők Napja 2005/3

VII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter



Köszöntöm a Jegyző újság olvasóit, valamennyi köztisztviselőt a Köztisztviselők Napja al-kalmából. Ezen a szakmai ünnepnapon sem szünetel a munka a hivatalokban, mert a legtöbb helyen ügyeletek állnak az ügyfelek rendelkezésére. Ezért az első gondolatunk legyen az, hogy a munkával ünneplő kollégákat köszöntjük.

A köztisztviselők többsége számára azonban közös szabadidős programokkal zsúfolt a mai nap, ma még sem tudjuk megállni azt, hogy ne beszéljünk szakmai kérdésekről, a megoldandó feladatokról.

Stabilitás és megújulás

1848 március 15-e után, az első felelős magyar kormány létrejöttével vette kezdetét a mai értelemben vett köztisztviselői kar kialakulása, így már több mint 150 éves hagyományra te-kinthetnek vissza a köztisztviselők. Végig cselekvő részesei voltak a magyar történelemnek, a sorsfordító napoknak és a hétköznapi munkával eltelt másfél évszázadnak.

A közszolgálat, mint kifejezés önmagában is mutatja a lényeget: a közösség, az emberek szol-gálata a megszerzett tudással, lojalitás a mindenkori magyar kormányhoz.

A közszolgálat nem csak foglalkozás, hanem egyben hivatás is. Élesen világítanak rá ennek igazságára azok a történelmi pillanatok, amikor a magyar társadalom fejlődésének vagy vál-ságának eseményei között az államapparátus többsége a helyén maradt, esküjéhez híven szol-gálta a közösséget.

Az emberek a biztonságot, a nyugalmat szeretik, amikor a jó értelemben vett bürokrácia ki-számíthatóan, olajozottan működik, a közigazgatás megoldja az emberek problémáit.

Azonban gyakran kell szembenéznünk a változás igényével, amikor bel- vagy külpolitikai okok miatt változtatnunk kell az állam szerkezetén annak érdekében, hogy megfelelhessünk a kor kihívásainak.

Ilyen változás volt a magyar állam életében az Európai Unióhoz való csatlakozás. A hétköz-napokban kell bizonyítanunk azt, hogy képesek vagyunk a magyar tagállami érdekek képvise-letére, képesek vagyunk a közösséghez való alkalmazkodás előnyeinek a kihasználására. Ez a köztisztviselőktől a tudásuk megújítását is igényli.

Teljesítmény és megbecsülés

Ennek az évnek nagy feladata az új közigazgatási eljárási törvény hatályba léptetése és a kis-térségi feladatok stabilizálása. Mindkettő sok feladatot ad a köztisztviselői karnak, de nem mindenkinek azonos mértékűt. Megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy kistérségi társulások székhelytelepülésén alkalmazott jegyzők, akikre az átlagosnál sokkal több felelősség és teher hárul, a jövőben magasabb anyagi elismerésben részesüljenek.

Gratulálok a Köztisztviselők Napján kitüntetetteknek és további jó munkát, egészséget kívá-nok minden magyar köztisztviselőnek!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu