Kunszentmártoni Kistérség a Tiszazugban 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Kunszentmártoni Kistérség a Tiszazugban 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Hoffmann Zsolt jegyző Kunszentmárton



Az Észak-alföldi Régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban fekvő Kunszentmártoni Kistérség jellemzője a csodálatos természeti környezet. Két folyó, a Hármas-Körös illetve a Tisza „mossa partjait” (2006. évben sajnos nem csak a partjait).

 


A kistérség jelentős területe a Körös-Maros Nemzeti Park és a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet (a Hortobágyi Nemzeti Park részeként) védelme alatt áll, mely érintetlen növény- és állatvilágával, vadregényes tájaival méltán híres.
E térségben működő többcélú társulás 2005. május 17.-én alakult meg a Tiszazugi Önkormányzatok Területfejlesztési Társulásának jogutódjaként.
A társulást 11 önkormányzat alkotja: Öcsöd, Kunszentmárton, Cserkeszőlő, Szelevény, Csépa, Tiszasas, Tiszakürt, Tiszainoka, Nagyrév, Cibakháza, Tiszaföldvár. A társulás megalakulásakor – mint, ahogy több más kistérségben, itt is – a települések elfogadva ugyan a szakmai indokokat arra, hogy az egyes feladat- és hatáskörök e társulási típusban történő ellátása lenne a legmegfelelőbb, viszont az adott település „leépülését” prognosztizálták e döntés meghozatalával. Tudjuk, hogy a magyar önkormányzati rendszer sajátossága, hogy számos, alacsony lélekszámú, gazdaságilag kis teljesítőképességű önkormányzattal rendelkezik. Ezen települések ugyan nagyfokú önállósággal bírnak, azonban – többek között – a differenciálatlan hatáskör-telepítés következtében a települések egy része nem képes hatékonyan, megfelelő szakmai színvonalon biztosítani a közszolgáltatások egy részét. E kezdeti pesszimizmus mára már csaknem elmúlt, bizonyítandó, hogy a társulási tanács döntéseinek előkészítésére, feladatainak végrehajtására, valamint bizonyos, közszolgáltatások biztosítására elkülönült munkaszervezetet hozott létre és a társulás megalakulásakor 3, és az újabb feladatok felvállalásának következményeként jelenleg már 7 munkatársa van a munkaszervezetnek: munkaszervezet vezető (jogi végzettséggel), vidékfejlesztési menedzser, 2 fő térségmenedzser, menedzser asszisztens, 2 fő könyvelő.
A munkaszervezet elhelyezésére a Kunszentmártoni volt Járási Hivatal épületében került sor, ahol helyet kaptak a Kistérségi Koordinációs Hálózat kistérségi koordinátorai, illetve a Tiszazugi Települések Szövetsége is, így a párhuzamosan működő szakmai hálózatok együttműködése, közös munkája teljes mértékben biztosított.
A társulás által ellátott feladatok: oktatás és nevelés, szociális ellátás, család-, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségügyi ellátás, belső ellenőrzés, területfejlesztés. A közoktatási feladat ellátásra 2 intézményfenntartó társulás működik: Tiszakürt- Csépa valamint Tiszainoka- Tiszasas- Szelevény- Cserkeszőlő települések között. Pályázati támogatás felhasználásával megvásárolt iskolabusz beállításával a gyermekek utaztatása teljes mértékben megoldott. Egy harmadik intézményfenntartó társulás megalakulása folyamatban van. A központi orvosi ügyelet ellátását a kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes cég biztosítja kistérségi szinten, két telephellyel. A belső ellenőrzés feladatát kilenc településen látja el, illetve egészíti ki 2 fő „külsős” szakértő. A társulás működése mellett segíti a vállalkozók, társas vállalkozások pályázatait, forráshoz jutását. A pályázati tanácsadás mellett, számtalan rendezvényeket szervezett a térségi civil szervezeteinek, önkormányzatainak és a vállalkozások számára tájékoztató jelleggel.
A társulás a kötelezően ellátandó feladatok mellett szintén feladatának tekinti a fejlesztési projektek kidolgozását, térségi pályázatok benyújtását és megvalósítását. Minden évben legalább egy közmunka program lebonyolításával igyekszik a térség foglalkoztatási problémáin enyhíteni. Programjaink kapcsán a társulás az egyik legnagyobb foglalkoztatója a kistérségnek.
A társulás segíti a térségi szervezetek munkáját azzal is, hogy térségi szintű rendezvényeikhez helyet biztosít és az infrastrukturális feltételeket is biztosítja.
A kistérségben agrometeorológiai előrejelző állomást építettek ki, amely a megyében egyedülálló.
A többcélú társulás három éves működése során megteremtette a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket, a kezdeti nehézségeken túllendülve keresi azon lehetőségeket, amelyek segíthetik a Tiszazug, mint hátrányos helyzetű kistérség további fejlődését.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu