Magyar települések címerei 2004/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Magyar települések címerei 2004/2


„A (címer) képek kapcsolatot teremtenek olyan emberek között, akik amúgy más-más nyelven beszélnek. Ám még azok között is, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, a képek hatékonyabban teremtenek közösséget, mint a szavak… A képeket megérteni, képekben gondolkodni, képekkel kapcsolatban érzelmeket érezni, sőt képekben kommunikálni az emberi természet alapvetőbb rétegéhez tartozik, mint a szavakban történő gondolkodás és kommunikáció…” (Nyíri Kristóf akadémikus)
Európában a XIII. sz-tól a szimbolikus kommunikáció egyik általánosan használt nyelve a heraldika lett. Hazánkban a XX. század nagy részében a politikai törekvések háttérbe szorították a címer gyakorlatot, kioltották az emberekben az érzékenységet e jelrendszer iránt.
Az 1990. évi Önkormányzati törvény óta a települések közösségei újra tanulják, gyakorolják az önazonosságuk jelképekben történő kifejezését. Sok helyen óriási szellemi erővel kutatták a gyökereket, múltbeli értékeket, másutt szerényen átemelték az egykori pecsétnyomatot; néhol a képzett heraldikus hiányát jó szándékkal tudták csak pótolni.
Az Önkormányzati Szövetségek és a Belügyminisztérium felmérték, hogy ezekkel a jelképekkel, óriási mennyiségű és jelentőségű információ keletkezik, amelyet érdemes és szükséges közhitelesen összegyűjteni, digitális technikával felelősen tárolni és közreadni. Ebben a gyűjtő-rendszerező munkában találtak partnerre a Címerszakértő és – Nyilvántartó Irodában. Az Iroda a „Magyar Települések Jelképtárát” digitális (CD-ROM) formátumban 2001-től folyamatosan bővülő adatmennyiséggel adja ki (Európában egyedülálló módon).
A korszerű, közhiteles, nyilvános, szakmai és laikus érdeklődő által egyaránt használható, hozzáférhető „Jelképtár” megvalósult de a szakértői munkára még évekig szükség lesz, hiszen új címereket alkotnak, régieket változtatnak a testületek.
2003-ban a „Jelképtár” mint tananyagsegédlet az OM. Sulinet internetes programjának legnagyobb adatbázisává vált; a nyomtatott címerképekből a BM főépületében Települési Címerek állandó és bővülő Galériáját hozták létre.
Az Iroda 2003-ban elkezdte egy széles területet átfogó digitális (CD/DVD) csomag tartalmi előkészítését „Magyarország 2004. /Névjegyünk Európában” címmel, magyar és angol nyelven. Részei:
 Magyarország települései és jelképeik
 Magyarország gazdaság- és ipartörténete
 Magyarország természeti és történeti értékei
Magyarország és azon belül az egyes települések sikerének az Unióban előfeltétele az érdeklődés felkeltése, értékeiknek és teljesítményeiknek megismertetése. A kész digitális gyűjteményt 2004. végéig a Szerkesztőség eljuttatja az Uniós országok kamaráihoz, központi könyvtáraiba, oktatási intézményeibe, várhatóan a magyar minisztériumok is használni fogják turisztikai képviseleteinken, követségeinken, kulturális intézeteinkben.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu