Miért legyen határidő-kommandónk? 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

Miért legyen határidő-kommandónk? 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Dudás Ferenc



A határidő a közigazgatásban élő embereknek olyan mumus, amely frusztrálttá teszi mindazokat, akik közvetlenül, vagy közvetve kapcsolatba kerülnek vele.

 


A határidő egy rémálom, különösen akkor, ha csőstől, számolatlanul érkeznek hozzánk a feladatok, tennivalók. A helyzet eszkalálódása esetén vezető és irányított egyaránt legyűrtnek tekinti magát a feladatok arzenáljától és innen már csak egy rossz lépés és nem mi uralkodunk e sajátos rendszer fölött, hanem sokkal inkább a kaotikus határidő kataklizma, amely valamennyi közigazgatási munkahelyen igazi stresszforrásá tudja kinőni magát. Ha ez ekkora probléma, ha ez ilyen neuralgikus pont, akkor van erre az erre valami ellenszer, tudunk e valamit tenni a határidők dzsungelében? A kibontakozás érdekében mindenképpen igen, mivel egyébként megbolondulunk.
Vegyük sorra, mit tegyen az ember gyermeke, ha vezetővé avanzsált?
1.Amennyiben nagy és jelentős, hierarchikusan tagolt szervezetet kell irányítania, akkor ne riadjon, vissza az un. határidő-kommandó létrehozásától és hatékonyan rendszeres müködtetésétől. Ennek lényege az, hogy a felsővezetői titkárságon egy feltűnően kedves titkárnő, ill. titkár, vagy asszisztens egyéb feladatai mellé illesztve, vagy akár önállóan rendszeresen figyelemmel kíséri, nyilvántartja a határidős tennivalókat. Mielőtt a végrehajtás lejárna, a Kommandós udvarias és empatikus együttműködéssel, de kellő határozottsággal felhívja a végrehajtásért felelős figyelmét egyébként szükséges tennivalóinak elvégzésére. Nagyon fontos, hogy ne hajcsárként, janicsárként tegye a dolgát, hanem olyan együttműködő partnerként, aki mindenkiben képes tudatosítani azt, hogy milyen felemelő és nagyszerű dolog: közösen részt venni a katedrális építésében. A következetesség okán persze nagyon fontos, hogy mindenkitől be is hajtsuk a végterméket, amelyet mindig illik megköszönni, mivel ettől is európa Európa. Utóbbi és más remek tulajdonságok egyébként arra is jók, hogy sem a kommandóst, sem pedig a vezetőt nem fogják úgy utálni, ahogy egyébként akképpen tennék, amikor: mindenki belerúg mindenkibe.
2.A vezetői értekezleteken a határidők következetes számonkérésének mindig legyen egy önálló blokkja. Nagyon fontos azonban, hogy e közösségi összejövetel ne arra szolgáljon, hogy miként tudjuk minél jobban megalázni, megszégyeníteni, kiszerkeszteni a mulasztókat. Ezzel szemben ajánlottabb és eredményre vezetőbb egy határozottan inspiráló, minden érintettet megértő, Európaian számon kérő követelménytámasztó stílus. Higgyék, el többre lehet jutni és messzebb lehet érni általa. A pokróckodás mindig a gyenge, identitászavaros főnökök rossz fegyvere, amelyet mindenki ellenszenvvel fogad és a vezető háta mögött erre soha nem kívánnak a munkatársak fun klubot alapítani.
3.Bátorság és botorság lenne azt állítani, hogy a határidőket, a rendszerszerűséget és következetességet csakis a fentiekkel és a telematika csodáival lehet érvényesíteni és kézben tartani. Természetesen vannak erre jóval egyszerűbb eszközök is metodikák is. Ilyen lehet pl. az, ha a naptárunkba nyomban beírjuk a kiadott és meghatározott feladatot, s így kidekorálva a vezető minden esetben közvetlenül maga tud és fog rákérdezni a részletekre. Ez azért kelt hallatlanul jó benyomást, mivel általa a vezető a mindig mindenre jól emlékező hiteles szerekörű első ember pozíciójába tudja navigálni önmagát. További egyszerűen nagyszerű és bevált módszer, ha a vezető az előtte való estén egy kártyanaptárnyi papirkára franciabekezdéses felsorolással rendszerezetten összegyűjti, mit kell másnap elvégeznie, mire kell és kinél rákérdeznie? Ezáltal a saját rendszerének, ritmusának megfelelően tudja irányítania a napját, amely karaktert és szakmai programmal felérő rendszerszerűséget csempész a mindennapokba. Ez a kreatív, elképzelésekkel rendelkező vezetőt olyan helyzetbe képes hozni, hogy az érintett még akár élvezni is tudja mindazt, amit éppen csinál, vagy csinálnia kell.
4. A határidők következetes betartásában és érvényesítésében rendkívüli szerepe van akár a legapróbb mozzanatoknak is. Egy vezető időérzékét és időmérlegét minden esetben a saját jól rendszerezett ritmusa alapozza meg, amely természetesen a szűkebb és tágabb környezetére is mindig meghatározó kihatással van. Ennek rész lehet pl. az is, hogy a megbeszélések vége előtt 10 perccel a titkárnő, ill. asszisztens már előzetesen jelzi, hogy a következő program hamarosan indul és kezdetét veszi.

Ilyen egyszerű ez, érdemes, soha nem késő elkezdeni!

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu