Oktatás az önkormányzatok vezetésére 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Önkormányzati testület

Oktatás az önkormányzatok vezetésére 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor




Egy önkormányzatok vezetése semmivel sem könnyebb feladat, mint egy hasonló költségvetéssel rendelkező nagyvállalat irányítása. A vállalatvezetők menedzsment technikákra vonatkozó képzése azonban ma még sokkal szervezettebb, mint az önkormányzati középvezetőké.

 


Az igazgatási szervezetek vezetése ma már semmiképpen nem lehetséges a legmodernebb szakmai eredmények, az e-közigazgatás koncepcionális és jogi alapjainak, az informatika, a projekt-menedzsment átlátása nélkül. Ennek ellenére az önkormányzati középvezetők szinte teljes mértékben elfoglaltak a szervezetükhöz tartozó hatósági feladatok ellátásával, és alig-alig, vagy csak a szabadidejük rovására lehetséges, hogy megismerkedjenek a saját munkájukat is jelentős mértékben könnyíteni képes módszerekkel. Ezt belátva indít az MTA SZTAKI Elektronikus Kormányzati Módszertani Központ szeptemberben új szolgáltatást igazgatási intézmények, de elsősorban az önkormányzatok számára. Itt olyan rövid, egy, illetve kétnapos tanfolyamokat lehet majd meghallgatni, illetve e-learning formában szinte jelképes összegért megvásárolni, amelyek jelentős mértékben segíthetik az igazgatási dolgozókat munkájuk hatékonyabb, vagyis saját maguk számára könnyebb, a hivatal számára pedig olcsóbb és gyorsabb elvégzésére.
A tanfolyamokat az MTA SZTAKI tudományos státuszú dolgozói tartják, a tananyagot az e-volreve Pénzügyi-Informatikai Kft. állította össze több, mint tízéves hazai, és legalább annyi nemzetközi tapasztalat alapján. A legjobb szakértők együttműködése által létrehozott oktatási anyagok célja egyértelműen az igazgatási szolgáltatások színvonalának növelése. Az első előadások már most ősszel, szeptember második felében indulnak, de lesz téli sorozat január 15. – február 28. között, és egy tavaszi sorozat május 1. – június 30. között is. Egy csoportba 15-20, legfeljebb 25 hallgató kerülhet. A tanfolyamokon való részvételhez alapfokú informatikai ismeret (ECDL vizsga) javasolt.
Az első téma
Első témakén a projektek általános és különös tulajdonságai, szervezete és jellemző szakaszai kerülnek ismertetésre. Látható lesz, hogy egy bonyolultabb, több hivatal vagy szervezeti egység együttműködésével megválaszolható igazgatási eljárás megvalósítása leginkább a klasszikus projekt-vezetési módszertanokból ismert humán erőforrás-kezelés és az idő-menedzsment feladatok segítségével végezhető el optimálisan, hiszen ezek esetében a hierarchikusan felépített szervezetek nem elég hatékonyak. Illusztrálásra kerül az is, hogy a projektek eredményessége a klasszikus projekt-vezetési tevékenységek mellett igen nagymértékben függ a munkatársak, a projekttagok sikeres motivációjától, és a kontrolling eredményességétől, az eredményeket számszerűsítő mérőszámok alkalmazásától. Az előadás befejező részében részletesen bemutatásra kerül, hogy miképpen lehetséges egy feladat megvalósításának a várható sikerét előre jelezni még a munka megkezdése előtt.
Majd ha fagy…
A téli tanfolyami időszakban további témákkal bővül az MTA SZTAKI EKMK oktatási kínálata. Az „e-közigazgatás alapjai” című két napos oktatás során a jog klasszikus alapjaitól indulva átfogó képet kapnak a hallgatók az elektronikusan megvalósított igazgatási szolgáltatások működéséről. Ennek témái a következők lesznek:
• jogi és infokommunikációs alapok
o EU direktívák, alkotmány
o Ket, Ptk., Btk.
o Közhiteles nyilvántartások, és azok vezetése
o Adatvédelem, adatbiztonság
o az igazgatási szolgáltatások minőség-biztosítása, az eredményesség mérése
o kontrolling, pénzügyi tervezés, pénzügyi felügyelet
o támogató szolgáltatások tervezése, felügyelet,
• elektronikusan megvalósított igazgatási szolgáltatások
o irat- és dokumentumkezelés, tárolás
o nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás nyilvántartásokból
o  elektronikus és humán ügyfélszolgálat, call center, Internet
o szakigazgatási szolgáltatások
o munkafolyamatok szervezése
A későbbiekben „Szolgáltatói informatika alapjai” címmel még egy két napos tanfolyam is indul, ahol a hallgatók az informatikával kapcsolatos enciklopédikus, átfogó ismereteket kaphatnak, miáltal képessé válhatnak az e-közigazgatással kapcsolatban koncepcionális, hosszú távú gondolkodásra, amellett, hogy a napi munkájuk elvégzése is könnyebbé, átláthatóbbá válhat. A tanfolyamokról, az EKMK tevékenységéről a www.ekmk.sztaki.hu honlapon lehet tájékozódni, az érdeklődők az info@easyconnect.hu levélcímen keresztül tarthatják a kapcsolatot a szervezőkkel.
A www.ekmk.sztaki.huweblapon a részletes program megtekinthető.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu