Önkormányzati adatvagyon-felhasználás, térinformatikai alapon 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Építésügy

Önkormányzati adatvagyon-felhasználás, térinformatikai alapon 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dely Ferenc



Az önkormányzatok kezelésében a különböző mélységű és formátumban meglévő adatvagyon hatékony felhasználására az ésszerűség mellett a közelmúltban lezárult GVOP pályázatok irányították figyelmet, amelyek éppen a hasznosítás gyakorlati formáinak kidolgozását szorgalmazták.

 

 

Nos a sikeres pályázatokkal a hasznosítás kérdése nem zárult le véglegesen. Az önkormányzat tulajdonában lévő, a napi működés során egyre bővülő adatállomány, a szolgáltató önkormányzati modell megvalósításból következő többcélú felhasználás biztosítása ma is komoly feladat. A legfőbb probléma, hogy noha a felhalmozott adatvagyon mértéke felbecsülhetetlen, a keletkezésük és kezelésük informatikai előélete, heterogén szerkezetük nem könnyítik meg célirányos felhasználást. A probléma megoldására kézenfekvő a válasz, a hasznosításhoz a heterogén adatállományokat adatbázisokká, a szigetmegoldásokat korszerű, az internetes elérést is biztosító integrált alkalmazássá, az adatkezelés több ízben tapasztalt még esetleges formáit pedig egységes, szabályozott folyamateljárássá kell alakítani. Egyes felmérések szerint az önkormányzatoknál nyilvántartott adatok több mint 85%-a közvetlenül vagy közvetve térképhez, térhez köthető. A törvényben szabályozott helyi igazgatási feladatok közül többek között a településfejlesztés, a városüzemeltetés, az építéshatóság, a közterület-fenntartás, a környezetvédelem, az ingatlanvagyon-kataszter és a gazdálkodási feladatok jó része is mindmind strukturált téradat-felhasználást igényel. Az önkormányzat és szervezeteinek adatkezelését javító megoldások és módszerek átadása, a helyi adatvagyon hasznosításának térinformatikai támogatása és a szükséges IKT-infrastrukturális feltételek biztosítása kulcskérdéssé vált.

 

Az önkormányzatok tevékenységük javítására a lakossági, illetve a KKV-ügyfelek magas színvonalú kiszolgálása érdekében lépéseket tesznek az interneten keresztül biztosítható szolgáltatások körének bővítéséért. Az ügyfélszolgálati és egyéb frontoffice területen mind markánsabban jelenik meg a különböző erőforrások térképi megjelenítésének igénye. A térinformatika alkalmazása tehát a külső adatszolgáltatás és a hivatali, ún. back-office folyamatok tekintetében egyaránt elkerülhetetlenül szükséges. Ezért a térinformatikai adatvagyon azon részét, amelyek megosztása, értékesítése törvényi, jogszabályi akadályba nem ütközik, nterneten is elérhetővé teszik. A hozzáférés és felhasználás egyszerű webböngészőn vagy vékonykliens-alkalmazás segítségével történhet különböző jogosultság hozzárendelése mellett, vagy akár nyilvános publikációval. Az önkormányzati hivatalok belső működésének lényegét az adja, hogy kiszolgálja a hatókörébe vont lakosságot, intézményeket, vállalkozásokat. Ezért a lakosság és a vállalkozások számára kívánatos, hogy az ország bármelyik önkormányzatával folytatott ügykapcsolatban azonos színvonalú és azonos tartalmú szolgáltatáshoz jusson. Ez úgy érhető el, ha az egyes alkalmazások alá úgy szervezzük az egyes munkafolyamatokat, hogy a tagolások azonos helyeken legyenek, így azonos információs halmazból szolgáltassanak. Azonos eljárásrend szerint kialakított rendszerre alapozva lehet egységes tájékoztatást adni egyes ügyek állásáról, a várható menetről, az ügyfolyamatról. Az integrált téradat-infrastruktúra, azaz a térinformatikai rendszer integrálja az adatgyűjtést, adatbázis-kezelést, adat-visszakeresést és az adatok térbeli elemzését az adatok és információk közérthető megjelenítésével. Alkalmazásával lehetővé válik az adatbázisok térbeli elemzése, a térbeli folyamatok, jelenségek megértése, a térbeli döntés-előkészítés. Amennyiben pl. egy vállalkozás egy telephely elhelyezését tervezi, akkor szüksége van a térbeli adatok összevetésére és a különböző megoldási alternatívák kidolgozására, vizsgálatára és bemutatására.

 

A fenti célkitűzések gyakorlati megvalósítása azonban számos kérdést vet fel. A különböző térképi információkkal dolgozó felhasználókat munkájuk során ma már számos alkalmazás segíti. Ugyanakkor a szakfeladatok bővülésével olyan összefüggések, térképi elemzések és megjelenítési formák iránt támad kereslet, amelyek képesek heterogén adatállományok kezelésére, elemzésére, az így előállított eredmények tárolására, az újrafelhasználás támogatására és publikálására.

 

A célok megvalósítására és a heterogén GIS rendszerek használatából eredő korlátok feloldására született meg a GreenLine Technology Channel (GTC) informatikai szervizcsomag, amely az általa nyújtott szerveroldali funkcionalitás segítségével biztosítja a kliensoldali alkalmazások számára az elérést, illetve a nyilvános webpublikálás lehetőségét. A GTC együttműködő komponensek halmaza, amely a szabványos alkalmazásfejlesztési környezetben annak eszközeit használja fel, növelve ezzel a szerveroldali erőforrás-kihasználás hatékonyságát. A számos új funkcióval bíró GTC rendszer az alatta levő rétegekből, adattípustól, adatbázis-felépítéstől függetlenül, valós időn belül, megfelelő formában juttatja továbbfelhasználásra az információkat az alkalmazások számára. Segítségével adott esetben nincs szükség a korábbiakban előállított elemzés, térképi reláció és egyéb térképi információk elmentésére, hiszen az megfelelő argumentum használatával bármikor reprodukálható. A vizuális megjelentetés terén egyaránt támogatottak a raszteres és a digitális, vektoros állományok. A támogatott alkalmazás adatai és a térképi információk együttesen jelennek meg akár windowsos, akár webes felületen. A kliens-felhasználófelület a szerveroldali alkalmazástól függetlenül alakítható. A megoldás egyaránt alkalmazható Oracle-és MS-környezetben.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu