Önkormányzatok pályázati lehetõségei 2007–2013 között 2007/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Pályázat

Önkormányzatok pályázati lehetõségei 2007–2013 között 2007/4


Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatain nyert támogatásoknak köszönhetően 706 önkormányzat mintegy 190 milliárd Ft értékű beruházást valósíthatott, illetve valósíthat meg.

 

 

Az elkövetkezõ 7 évben az elõzõ idõszak uniós támogatásainak többszöröse, közel 8000 milliárd forint áll hazánk rendelkezésére, hogy felzárkózhasson a fejlett uniós országokhoz. A teljes keretösszeg növekedésével az önkormányzatok pályázati lehetõségei is nõnek. Míg az elõzõ ciklusban 5 operatív programon keresztül volt lehetõség támogatások lehívására, addig a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben már 15 operatív program, 7 regionális és 8 ágazati jelenik meg, aminek köszönhetõen minden régióban azok a területek kapnak támogatást, amelyek a leginkább fejlesztésre szorulnak. Az önkormányzatok fejlesztéseinek jelentõs része a regionális operatív programokból valósulhat meg, így a hasonló fejlesztési célokat régiónként valamilyen szinten eltérõ pályázati kiírások támogatják.

 

Az önkormányzatok számára is elérhetõ elsõ 10 regionális pályázati kiírás 2007. május 27-én jelent meg mintegy 27 milliárd forintos kerettel. Ezek a pályázatok öt témát öleltek fel a hét régióban, így lehetõség nyílt középületek utólagos fizikai akadálymentesítésének megvalósítására, önkormányzati belterületi utak, kerékpárút-hálózatok és ipari parkok, területek fejlesztésére, valamint a közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. 2007. július 13-án újabb tíz pályázat jelent meg a korábban is meghirdetett három témakörben 20 milliárd Ft értékben.

 

A pályázatok többségének megjelenése az õszi idõszakra várható, miután az Európai Bizottság által elfogadásra kerültek az operatív programok. A 2007–2008-as idõszakra vonatkozó, a konkrét támogatási formákat magában foglaló akcióterveket a kormány 2007. július 25-én fogadta el. Ettõl kezdve folyamatosan zajlanak az egyes pályázati kiírások társadalmi egyeztetései. Az elõrejelzések szerint az önkormányzatok számára is érdekes pályázati lehetõségek közül 2007 szeptemberére a természetvédelemmel, energiával, szennyvízzel-ivóvízzel, októberre a turisztikával kapcsolatos kiírások várhatók, novemberben pedig a településfejlesztésre, városrehabilitációra vonatkozó felhívások jelennek meg.

 

A pályázók az idei évben megjelenõ kiírásoknál találkozhattak elõször a kétfordulós pályázati eljárással. Elõnye, hogy a pályázó költségei alacsonyabbak, mint egy egyfordulós pályázatnál, hiszen az ún. elsõ fordulóban csak egy adatlapot szükséges kitölteni a tervezett fejlesztés fõbb adataival. Ezt a projekt fõbb adatait tartalmazó dokumentumot elõzetesen megvizsgálják, és ha további kidolgozásra javasolják, akkor indokolt csak részletesen kidolgozni az adott projektet.

 

A kétfordulós eljárásrend mellett újdonságot jelent még a kiemelt projekt fogalma is. Ebben az esetben az egyes projektek nem pályázati úton kapnak támogatást, hanem központi döntéssel szavazzák azt meg. A kormány 2007. július 25-én döntött 271 kiemelt projekt támogatásáról, amelynek egy részét azonban további kidolgozásra javasolta, és végleges döntést csak novemberben hoznak azokkal kapcsolatban.

 

Az önkormányzatoknak egy-egy pályázat elkészítésénél az alapvetõ ismérvek mellett – mint például esélyegyenlõség, fenntarthatóság, költséghatékonyság –, a finanszírozást is jól át kell gondolnia és meg kell terveznie, hiszen csak pénzügyileg megalapozott projekteket fognak támogatni. Minden önkormányzatnak javasolt teljes mértékben kihasználnia az egyes kiírások által kínált finanszírozási lehetõségeket. Ezek között beszélhetünk utófinanszírozásról, közvetlen szállítói kifizetésrõl és elõleg igénylésérõl. Utófinanszírozás esetén a kedvezményezett fizet ki minden tételt elõre, majd kifizetési kérelmek leadásával utólagosan, számlák alapján fogja megkapni a támogatást. Közvetlen szállítói kifizetésnél a pályázónak csak a ráesõ önrészt kell kifizetnie, az elszámolandó költségek támogatási részét a kifizetõ hatóság fogja teljesíteni.

 

Elõleg igénylése esetén lehetõség van arra, hogy az elnyert támogatás bizonyos százalékát elõre megkapjuk, és azzal gazdálkodjunk már a projekt kezdetekor. Érdemes figyelemmel lenni az elõkészítési költségek elszámolhatóságára is.

 

Az önkormányzatoknak természetesen nem csak a regionális operatív programokból van lehetõségük támogatásokat lehívni, hanem más ágazati operatív programból és az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból is.

 

Az ágazati operatív programok közül az önkormányzatok számára népszerûek lehetnek a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül megjelenõ pályázati kiírások is olyan témakörökben, mint a hatékony energiafelhasználás, az egészséges, tiszta települések létrehozása megfelelõ hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés vagy vízbázis- védelem kialakításával vagy akár a megújulóenergia- felhasználás növelése.

 

A regionális és ágazati operatív programokon túl az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alap az, amely lehetõséget nyújt az önkormányzatoknak támogatások elnyerésére, igaz az EMVA a kisebb lélekszámú, vidéki települések számára kínál felzárkózási lehetõséget. A pályázati konstrukciók az elõrejelzések szerint 2007 végén és 2008 elsõ negyedévében kerülnek majd meghirdetésre. Pályázni lehet többek között turisztikai tevékenységek ösztönzésére, amely a kis léptékû turisztikai infrastruktúra fejlesztését, a kis kapacitású minõségi szálláshelyfejlesztést és a bor-, horgász- és lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztését is magában foglalja. Ezenkívül lehetõség nyílik támogatást lehívni a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások bõvítésére, valamint arra a célra is, hogy a vidéki örökségek megõrzésre kerüljenek, így védettség alatt álló épületeket lehet felújítani, korszerûsíteni vagy természeti örökségeket fejleszteni.

 

Az uniós támogatásokon kívül természetesen csak tisztán hazai források is az önkormányzatok rendelkezésére álltak és állnak folyamatosan, így már az év elején támogatást lehetett lehívni vis maior-feladatok ellátására, szilárd burkolatú belterületi közutak burkolatfelújítására és fejlesztési feladatokra.

 

Az elkövetkezõ hónapokban az önkormányzatok feladata, hogy az újabb pályázatok megjelenéséig az akciótervekben olvasható feltételek és követelmények alapján megismerjék a szükséges feltételeket, követelményeket és így a projektjeiket a lehetõ legjobban elõkészítsék, hogy ezáltal minél nagyobb eséllyel indulhassanak a tervezett fejlesztéseikhez szükséges támogatások elnyerésére.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu