Regionális Munkaügyi Központ - Nyíregyháza 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Humánerőforrás

Regionális Munkaügyi Központ – Nyíregyháza 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Miskó Istvánné igazgató



A kormány már 2006 júniusában határozatban (2118/2006. (VI. 30.) döntött a központi költségvetési szervezetrendszer átalakításáról, a regionális alapú szerveződésről. E folyamatba illeszkedik a munkaügyi központok külön kormányrendelet (291/2006. (XII. 23.) alapján történő szervezeti átalakítása, melynek értelmében 2007. január 1-jétől az eddigi 20 megyeit 7 regionális központ váltotta fel.

 


Az Észak-alföldi régióhoz Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tartozik, a központ Nyíregyházán található. A régióban 31 kirendeltség működik, ebből 13 Hajdú-Bihar, 8 Jász-Nagykun-Szolnok és 10 Szabolcs-Szatmár megyében. A szervezeten belül összesen 667 fő dolgozik.
Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központban a minisztériumi ajánlások figyelembe vételével a szakmai követelményeknek megfelelően alakítottuk ki a szervezeti és irányítási struktúrát. Alapelv volt, hogy – a jogelőd megyei munkaügyi központokban dolgozó jó szakemberek, a felhalmozott tudás és tapasztalat lehető legnagyobb mértékű megőrzése érdekében – egy területileg arányos, több pólusú, régiós szervezeti és működési struktúrát alakítsunk ki. Az Észak-alföldi régióban a munkaügyi szervezet regionális struktúrájának kialakításánál alapvető szempontnak tekintettem
• a regionális feladatok ellátásához szükséges szakemberek biztosítását;
• a kirendeltségek leterhelésének csökkentését;
• az erőforrásokhoz viszonyított arányos létszám- és munkamegosztást, az erőforrások maximális kihasználását;
• humánus eljárást;
• költségtakarékosságot;
• és azt, hogy a régiós szervezet létrehozása az ügyfeleink számára érzékelhető hátrányos következménnyel ne járjon.
A régió felépítése feladatmegosztáson alapul – mind a szervezeti struktúra, mind a munkamegosztás arányos – a jogelőd három megyei munkaügyi központ meglévő erőforrásaira épül.
A felosztásnál alapelv volt a feladatok, hatáskörök jól körülhatároltsága, a létszámleépítés elkerülése és az ingázás minimálisra csökkentése, továbbá a rendelkezésre álló elhelyezési feltételek optimális kihasználása, a bérlemények számának csökkentése.
Meglehetősen nagy szerepe volt – és ezt a jövőben is fontosnak tartom – a teljes körű, gyors, horizontális és vertikális irányú információ áramlás biztosításának, mivel a változások megfelelő menedzselése az ország második legnagyobb régiójában nélkülözhetetlen az egységes szabályozott működés és hatékony irányítás fenntartásához.
Munkaerő-piaci helyzet és foglalkoztatottság
A régió lakónépessége 2006. január 1-jén 1532,8 ezer fő, az ország második legnépesebb régiója. A gyenge foglalkoztatási és munkanélküliségi mutatók következtében az Észak-alföldi régió az inaktivitás és az eltartottság szempontjából is az ország elmaradottabb térségei közé tartozik. A megyék közül a legrosszabb helyzetben Szabolcs-Szatmár-Bereg van, amely a megyék között a 100 foglalkoztatottra jutó inaktív keresők számát tekintve az utolsó előtti. Az eltartottak szempontjából az utolsó helyen áll.
Az Észak-alföldi régió nyilvántartott álláskeresőinek száma 2007 első félévében átlagosan 104732 fő volt, mely 11,1%-kal haladta meg az előző év hasonló időszakának adatát. A létszámbeli növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb (+5373 fő), ugyanakkor a változás százalékban kifejezett értéke (12,5%) megegyezett a Hajdú-Bihar megyeivel. A regisztráltak száma a megyékben a következőképpen alakult: Hajdú-Biharban 36100 fő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 20347 fő, Szabolcs-Szatmár-Beregben 48286 fő.
A 2006. I. félévi 40464-el szemben ez év első hat hónapjában csak 33226 álláshelyet jelentettek be a régióban a munkáltatók. Az új álláshelyek régiós számában bekövetkezett 18%-os csökkenés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb (-4096 db).
A vizsgált időszakban átlagosan 58563 fő szakképzetlen álláskereső szerepelt a nyilvántartottak között, 12,7%-kal több mint 2006. I. félévében. Legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az összes nyilvántartott álláskereső megközelítőleg három-ötöde nem rendelkezett szakmai végzettséggel, de a másik két megyében is az álláskeresők több mint felére (Hajdú-Bihar-53,3%, Jász-Nagykun-Szolnok-52,6%) igaz ugyan ez.
A tavalyi esztendő hasonló időszakának átlagához képest az egy éven túli álláskeresők létszáma régiós szinten 15,1%-kal, megyei szinten SZSZB megyében: 21,9%-kal, HB megyében: 10,6%-kal, és JNSZ megyében: 6,7%-kal emelkedett.
A pályakezdő fiatalok egyrészt a gyakorlat, másrészt a szakképzettség hiánya miatt tartoznak a kedvezőtlenebb helyzetűek közé. 2007. I. félévben átlagosan 11265 fő szerepelt régiós szinten a nyilvántartásokban, ez 963 fővel (9,3%-kal) magasabb, mint 2006. I. félévében. Megyénként a pályakezdők álláskeresőkön belüli aránya eltérően alakult. Hajdú-Bihar (10%) és Jász-Nagykun-Szolnok (7,4%) megyékben a régiós átlag (10,8%) alatti volt, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Beregben 1,9%-ponttal meghaladta azt.
A régión belül általános probléma a humánerőforrás alacsony képzettsége, ami különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében aggasztó. Ezen túl nehezíti a foglalkoztathatóságot a nyolc általánost sem végzettek magas száma. Gondot jelent a folyamatosan növekedő munkaerő-kínálat miatt a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési nehézsége, és ezt csak növelik a képzettségek strukturális problémái. Az alacsony munkaerő-kereslet a tartósan nyilvántartott álláskeresők növekedését eredményezte, akiknek a munkavállalási lehetőségeit a közhasznú munkák támogatásának bővítése jelentené.
Összességében megállapítható, hogy a régióban jelentkező foglalkoztatási korlátok a megyékben eltérő súllyal jelentkeznek. Ugyanakkor meglehetősen nagy a 31 kirendeltség közötti differenciáltság.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu