Román főkonzulátus 2007/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Román főkonzulátus 2007/1

IX. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Gyula



Románia megnyitotta új, harmadik magyarországi diplomáciai képviseletét, a Budapesti Nagykövetség és a Szegedi Főkonzulátus után a Gyulai Főkonzulátust.

 

 Az új létesítmény avatószalagját a két külügyminiszter, Mihai-Razvan Ungureanu és Göncz Kinga 2006. november 17-én vágta át. A megnyitón részt vett a román kulturális és kutatási miniszter, Mihail Hardau, a román kereskedelmi miniszter, Iuliu Winkler és Mihai Gheorghiu, a határon túli románok hivatalának igazgatója, valamint dr. Perjési Klára, Gyula város polgármestere, országgyűlési képviselő és Ireny Comaroschi, Románia magyarországi nagykövete.
A tavaly októberi első, bukaresti magyar-román közös kormányülésen döntöttek arról, hogy Csíkszeredán magyar, Gyulán román főkonzulátust nyitnak.
A gyulai román főkonzulátus létesítésének célja, hogy Románia konzulátusi szinten legyen jelen Magyarország azon területén, ahol a legnépesebb román kisebbség él, fejlődjenek a határ menti kulturális kapcsolatok, valamint támpontul szolgáljon az üzleti befektetésekhez. A híd szerepét tölti be a hazai románság és az anyaország között, segíti a hazai románság élő kapcsolatát az anyaországi vállalkozásokkal, kultúrával, oktatással. A gyulai diplomáciai képviselet vezető szerepet kap a határon átnyúló projektekben.
Az új, négy évre kinevezett főkonzul Fodoreanu Ioan. Az általa vezetett diplomáciai képviselet feladata a teljes körű konzulátusi szolgáltatás, segítségnyújtás a román állampolgároknak, akik Magyarországra érkeznek, vagy átutaznak. Támogatják a térség román szellemiségét, a hagyományok, és az anyanyelv megőrzését, valamint az egyházat. A főkonzulátus segítséget kíván nyújtani a modern román kultúra terjesztésében, és a román nemzetiség tájékoztatásában a román kulturális eseményekről. Gyümölcsöző együttműködésre törekszik a magyarországi románok szervezeteivel.
A főkonzulátus kiegészítő, de nagyon hatékony csatornát jelent a román és magyar hatóságok párbeszédéhez. 2007. január 1-jén Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, ami új perspektívát nyit az ország és e térség fejlődésében. A főkonzulátus erősíteni fogja a kooperációt és az együttműködést.
A gyulai székhelyű (Gyula, Munkácsy u. 12. sz.) főkonzulátus 4 megye területén, Magyarország keleti határai mentén látja el a konzulátusi feladatokat: Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplém megyében.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu